Над 300 загинали при мощно земетресение в Турция, трусът около 4.00 часа тази сутрин бил 7.8 по Рихтер

Земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Турция и Сирия около 4.00 часа тази сутрин. Ранените са над 1000. Последвали са над 50 труса с магнитуд до 6,6, съобщи турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Загинали са граждани в окръзите Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп.

Трусът е регистриран в района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, в 4:17 ч. местно време (3:17 ч. българско време). Земетресението е станало на дълбочина седем километра и е продължило 30 секунди.

Мощният трус е усетен на територията на цяла Турция, както и в съседна Сирия, където също се съобщава за много жертви, в Ирак, Ливан, Йордания, Кипър, Израел и Египет.

Най-тежко засегнати са десет турски окръга – Кахраманмараш, Малатия, Газиантеп, Хатай, Адана, Килис, Адъяман, Диарбекир, Шанлъурфа, Османие. Има много срутени сгради. Хората, които са изпаднали в силна паника, са прекарали остатъка от нощта и сутринта на улиците.

 

Валията на Какраманмараш Йомер Фарук Джошкун заяви, че нанесените щети при земетресението са много сериозни. Валията на Малатия Хулуси Шахин съобщи за поне 140 рухнали сгради в Малатия.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с валията на Кахраманмараш Джошкун. Ердоган посочи, че всички отговорни институции са в готовност за действие под координацията на АФАД, информира ТРТ-Хабер.

Спасителни екипи са изпратени в засегнатите от земетресението региони. Спешно са започнали работа министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, АФАД, валийствата и всички други институции, каза президентът.

/e-Razgrad/

Hits: 18

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.