Над 130 човека посетиха приемните на Областния информационен център в седемте общини на Лудогорието

Екипът на Областния информационен център – Разград осъществи пролетната си информационна обиколка в седемте общински центъра от Лудогорието между 16 –  до 26 май 2022 г.

Експертите организираха изнесени приемни на открито и се срещнаха с над 130 представители на местните управи, институции, училища, читалища, неправителствени организации, земеделски стопани и производители, и граждани.

На всички тях беше предоставена информация за актуални и предстоящи възможности за финансиране на проекти и дейности до края на настоящата година.

Проучени бяха техните идеи и намерения за кандидатстване с проектни предложения по европрограмите и пред други донори на средства.

Стана ясно, че някои социални институции обсъждат подготвянето на проекти за развитие на социалното предприемачество със създаване на оранжерии за отглеждане на цветя, обществени перални, шивашки и цехове за производство на пелети. Предвижда се целевите групи да бъдат хора, настанени в социални институции – защитени жилища, центрове за настаняване от семеен тип и др.

Там, където има общински проекти за предоставяне на социални услуги, очакват нови процедури и мерки за тяхното надграждане и устойчивост. Освен това общините очакват да бъде открита подмярка 7.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да подобрят своята пътна, културна, образователна и социална инфраструктура.

Безработни граждани се интересуваха за създаване на собствен бизнес по неземеделската мярка 6.4 от ПРСР 2014-2020 г., която се очаква да обяви прием през есента на тази година.

Представителите на бизнеса питаха за финансова подкрепа при внедряване на фотоволтаични системи, закупуване на машини, съоръжения и оборудване.

Земеделските стопани и производители очакват по новите европрограми техните проектни предложения да бъдат оценявани и одобрявани  за  по-кратък интервал от време, а изпълнението им да бъде ритмично, в зададения времеви период. Интерес има към стартиралия прием по подмярка 4.2 от производител и преработвател на пчелни продукти, както и към предстоящия през есента прием по мярка 6.1 от млади земеделски производители, които отглеждат различни овощни видове.

С част от местните ръководства бе обсъден напредъкът и неяснотите при разработващите се проектни предложения по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от  ПРСР за прилагане на подхода Водено от общностите местно развитие 2021-2027.

Граждани се интересуваха от еднофамилното и многофамилно жилищно саниране. От ОИЦ разясниха, че за това ще има три възможности – по Националния план за възстановяване и устойчивост, Националната програма за енергийна ефективност и Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. За това се очаква изработването на окончателните условия за подкрепа на кандидатите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.