Над 130 кандидати за курс по програмиране в Разград

На 15.04.2022 г. /петък/ в Дома на науката и техниката започва първият 8-месечен курс по програмиране в Разград, в който ще вземат участие 52-ма души, от които 19 ученици в гимназия и 33 възрастни.

Те са избрани сред 137 кандидати и преминаха през взискателен процес на подбор, който включва тест по английски език, индивидуална техническа задача и кратко интервю. Обучението е с продължителност 8 месеца, с лекции 2 пъти седмично и е много практически ориентирано, като включва писане на код и създаване на проекти. А целта му е да подготви участниците за стаж в софтуерни компании, които да отворят офиси в града. Обучението е организирано от новосформираната организация „Дигитално общество Разград“.

Всичко това може да изглежда странно и нелогично, но всъщност не се случва за първи път в малко населено място в България. Цялостния модел е взаимстван от „Враца софтуер общество“, които от 2014 г развиват дигитална индустрия в града и там могат да се похвалят, че вече има 5 софтуерни компании и 2 агенции по дигитален маркетинг, в които работят над 50 човека. Миналата година организацията участва в програмата „Да отворим кръга“, която им осигури финансиране в размер на 10 000 евро и менторство. По този начин им помогна да развият бизнес модела си, така че да увеличат своето положително въздействие и извън пределите на Враца.

Партньори на „Дигитално общество Разград“ на местно ниво са Обществен дарителски фонд за Разград, Областният информационен център, Регионално управление на образованието, ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф”, ППМГ “Акад. Никола Обрешков”, които съдействаха с полуляризиране и организиране на обучението. След големия интерес тази година организаторите планират нов курс и през 2023 г.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.