Надеждата за мир остана надежда, срещата между Кулеба и Лавров – без резултат

Украинският външен министър Дмитро Кулеба говори на пресконференция след последния кръг от преговорите между Украйна и Русия днес в Анталия, Турция. Той съобщи, че не е постигнато съгласие за 24-часово спиране на огъня, но “усилията продължават”.

Кулеба каза, че двете страни са се договорили да продължат усилията си за намиране на решение на хуманитарните проблеми на място в Украйна. Той казва, че би бил готов да се срещне отново “в този формат, ако има перспективи за съществена дискусия и търсене на решения”.

“Има две задачи, които трябва да бъдат приоритетни – организиране на хуманитарен коридор от Мариупол и постигане на 24-часово прекратяване на огъня”, заяви Кулеба. Той казва, че се надява руският външен министър Сергей Лавров да комуникира с лицата, вземащи решения в Кремъл, за да даде възможност на хуманитарния коридор от Мариупол да започне да работи и добави, че войната не може да бъде спряна, ако Русия няма желание да я спре.

Външният министър добави, че вярва, че когато двама външни министри се срещнат, те имат мандат да преговарят по въпросите на мира и сигурността и заяви: “Готов съм да продължа този ангажимент с цел прекратяване на войната в Украйна, спиране на страданията на украинските цивилни и освобождаване на нашите територии от руската окупационна сила”.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Украйна използва цивилните граждани като щит.

На пресконференция  руският външен министър Сергей Лавров заяви, че са “обсъждали най-вече инициативата на нашите турски приятели по хуманитарни въпроси”. Той повтори твърденията на Русия, че “цивилните се използват като заложници” от това, което той определи като “така наречените сили за териториална отбрана”. Те се използват “като жив щит”, твърди той.

Лавров казва, че Русия продължава да оперира хуманитарни коридори за цивилни.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.