Наградиха победителите в ученическия конкурс „Бележити личности от Разград”

На официална церемония в конферентната зала на Интерактивния музей в древния „Абритус“ бяха наградени победителите в конкурса за „И ний сме дали нещо на света”, организиран от Регионалния исторически музей  – Разград с подкрепата и съдействието на Община Разград и „Биовет” АД – клон Разград.

Творческата ученическа надпревара за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема „Бележити личности от Разград“, свързани с обществено-политическия, културен и стопански живот на града, стартира на 28 януари – Деня на Разград.

Конкурсът е първата инициатива за 2023 г. в областта на културата, посветен на 145 години Освобождението на Разград. А идеята е да провокира младите хора към творческо мислене, уважение и любов към историческото минало на града и региона, към българската история и дава реална възможност на участниците чрез изследователска дейност да представят своята гледна точка за значимостта на събитието и ролята на историческите личности.

Гости бяха зам.-областният управител Найден Късов, Цветана Бенонова-  главен експерт „Култура“ в Община Разград, Теменуга Газдова – изпълнителен директор на „Биовет“  – Разград, по чиято инициатива стартира  конкурса, преподаватели и родители на децата.

Найден Късов специално поздрави организаторите за идеята и реализацията на конкурса, а участниците, победителите, техните учители и наставници-  за ентусиазма, с който са се включили в надпреварата и показаното добро познаване на историята и личностите от родния край

Теменуга Газдова увери децата, че разградският край е изключително богат на исторически забележителности и личности. И че няма нищо по-добро от това да познаваш историята на родното място. „Предложихме ви този конкурс с идеята да провокираме у вас желанието и интереса ви да навлизате все по-дълбоко в разкриването на историческите тайни и постиженията на живелите преди нас, а и на наши съвременници“, каза Теменуга Газдова и пожела на децата още успехи в направленията, в които работят.

„Скъпи млади приятели, вие растете в древна земя, в която са се развивали и процъфтявали велики цивилизации. Гордейте сте, че сте разградчани! Историята на Разград е мозайка от различните памети – от родовата памет, семейната памет, градската памет, която вече се вписва в историческата памет на нашата държава България.

С участието си в конкурса съзнателно тръгнахте да изучавате нашите видни личности – тези, които носеха светлината и новата истина. Сигурно вече знаете повече за тях. Пожелавам ви да продължите тази изследователска дейност“, обърна се към учениците Цветана Бенонова.

В конкурсната надпревара се включиха над 80 деца от основни, средни училища и гимназии от общината и областта в три възрастови групи: от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас, от 8 до 12 клас и бяха оценявани от жури в съответната категория.

Преди да получат наградите си, победителите в съответните в категории и възрастови групи прочетоха своите есета и стихотворения, показаха на всички  рисунките си, подредени в изложба в Интерактивния музей и представиха мултимедийните си проекти.

След това всички получиха грамоти и лакомства за участието си в конкурса и имаха възможност да разгледат и научат из залите на Интерактивния музей много нови неща за живелите в древния „Абритус“.

Още снимки може да видите ТУК.

Ето и победителите в конкурса:

ЕСЕ

V-VII клас :

Селин Кьосева – V клас, ОУ „ И.С. Тургенев” – Разград

VIII-XII клас

Ростислав Русев – VIII клас, НПТГ „ Шандор Петьофи”- Разград

СТИХОТВОРЕНИЕ :

I-IV клас

Владислав Христов – III „а” клас, ОУ „ Отец Паисий” – Разград

V-VII клас

Корай Акифов – VII клас , ОУ „ Елин Пелин” с. Стражец

РИСУНКА:

I- IV клас

Мелих Али – 10 г., ОУ „ Отец Паисий” – Разград

V-VII клас

Синем Сабри – V клас, Клуб „Млад приложник 2” към ЦУТНТ – Разград

VIII- XII клас

Теодора Стефанова – XI клас, Клуб „ Природа и фантазия” към ЦУТНТ – Разград

МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

I-IV клас

Виктория Диянова – IV „а” клас, ОУ „ И. С. Тургенев” – Разград

V-VII клас

Йоана Йорданова и Самир Рамадан – ОУ „ Никола Икономов” – Разград

VIII-XII клас

Димитър Обидимски – XI „г” клас, ПГИ „ Робер Шуман” – Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 88

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.