Мълнии взеха 4 жертви в Татрите, ранените са 30

Най-малко трима души, включително дете, са загинали, а над 30 са били ранени от мълнии по време на разразила се днес внезапно гръмотевична буря в полските Татри.

Четвърти човек е загинал в словашката част от планината, предадоха АП и “Ройтерс”, като се позоваха на планинските спасителни служби в Полша и Словакия.

Мълния е поразила група туристи на върха на масива Гевонт, след като слънчевото утро рязко е преминало в гръмотевична буря, разказа очевидец пред телевизия ТВН 24. Масивът Гевонт е привлекателен за туристите, които често завършват трекинга си на върха (1894 м надм. вис.), където има 15-метров железен кръст, поставен там през 1901 г. Смята се, че именно той е привлякъл мълнията.

В други части на полските Татри са пострадали още хора от мълнии. На помощ са се притекли около 25 планински спасители и четири хеликоптера, съобщи полската национална телевизия.

Спасители се опитват да извадят и двама пещерняци, блокирани без изход в наводнен тунел в полските Татри. В Западните Татри, близо до словашко-полската граница, един мъж е починал, след като бил поразен от мълния в една клисура. Спътничката му чехкиня е пострадала. В отделен инцидент е пострадал един словак.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.