Мъж откри 25 000 евро в часовник, купен от битака

Германец остана силно изненадан след като откри дебела пачка банкноти, скрити в стар часовник, който купил за подарък от градски битпазар.

Банкнотите се оказали 50 000 германски марки, старата валута във ФРГ, която беше заменена от еврото през 2001 г.

Банкнотите били скрити в дървения панел на часовника. Късметлията – жител на гр. Аурих в Южна Саксония, отнесъл парите в местното бюро за “Изгубени вещи” и ги предал на властите.

След законово изискания период от шест месеца, през който никой не потърсил сумата, мъжът получил разрешение да си ги вземе обратно. Все още е възможно да се обменят старите германски марки (често известни на английски като Deutschmarks и на немски като D-Marks или Marks) за евра в Централната банка на Германия, въпреки че валутата не се използва от 18 години.

Точно това направил жителят на Аурих, макар че за услугата трябвало да заплати административна такса от 576 евро.

Официалният валутен курс между евро и марки остава непроменен от 2001 г. насам: Еврото е на стойност 1,95583 марки. Така находката на късметлията се оказала на стойност 25 500 евро.

Германия все още е ориентирана към кешова култура на спестяване и не е странно, че има доста истории като тази. Хората нерядко откриват скрити пари в стари къщи, които понякога са били съхранявани в продължение на доста години. Централната банка изчисли през 2018 г., че все още има над 12,6 милиарда германски марки (около 6,3 милиарда евро) в брой, които не са обменени.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.