МФ предупреди: Ако ДДС падне на 9% за ресторантьорите, скача на 24% за всички останали

Комисията по бюджет и финанси обсъжда на първо четене намаляването на ДДС от 20 на 9% за ресторантьорите и книгите.

На заседанието не присъства председателят на комисията Менда Стоянова. Финансовият министър Владислав Горанов също не отиде.

По-рано през деня Министерството на финансите пусна до парламента становище, че категорично не подкрепя по-ниската ставка. В становището се уточнява, че това ще нанесе щети на бюджета от близо 1,8 млрд. лева. От финансовото министерство предупреждават, че ако промените в законопроектите бъдат приети и има диференциран ДДС, то ще се наложи повишаването на данък печалба на 18% или Данък добавена стойност на 24%.

Според зам.-председателя на комисията Йордан Цонев не бива да се прибързва със сметките, но в същото време той прояви разбиране към острия тон на Владислав Горанов и финансовото министерство.

„При нашата данъчна система, където косвените данъци пълнят фиска, при тези ниски данъци, това има основание. Всичко е въпрос на внимателна преценка. Аз помня, че когато въвеждахме 10-процентния данък – корпоративния и плоския за хората, имаше страшни вопли от колегите, които се занимават с изчисляване. Това щяло да срине фиска и т.н. Първата година, след като го въведохме, приходите от двата данъка се вдигнаха 3 пъти. Не с 30%, а 3 пъти. Не казвам, че тук ще стане същото, а че трябва да сме внимателни в процентите“, отбеляза Цонев.

Той допълни още, че критичността на финансовия министър Владислав Горанов към идеята за по-ниско ДДС за някои стоки и услуги е съвсем обоснована, защото ролята му е да гарантира приходите в бюджета.

ДПС също има предложение в тази посока, то включва по-ниско ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.