Мощна експлозия е разрушила най-малко 50 м от “Северен поток”

Най-малко 50 метра от тръбата на газопровода “Северен поток” са напълно разрушени или затрупани под морското дъно след експлозия, за която се предполага, че е причинена от саботаж. Това показват подводни изображения, публикувани днес, предаде АФП.

В първите снимки от изследването на тръбата, публикувани от вестник Expressen, може да се види колко тежки са щетите по нея. Тръбата се намира на 80 м, на дъното на Балтийско море.

Снимките са свалени от видеоклипове, заснети в понеделник, и на тях се вижда как над 50 метра от тръбопровода или липсват, или са останали само парчета, заровени разрушени под морското дъно. На самото дъно пък се виждат огромни кратери около спуканата тръба.

„Само изключително мощна сила и експлозия може да огъне толкова дебел метал по начина, по който виждаме“, коментира Тронд Ларсен, експерт по подводно заснемане в норвежката компания Blueye Robotics, пред Expressen.

Двете тръби на “Северен поток” бяха повредени от експлозии на дъното на Балтийско море в края на септември, причинявайки четири теча.

Въпреки че течовете са били в международни води, две от тях са били в датската изключителна икономическа зона, а две от тях в шведската.

Шведските власти обявиха на 6 октомври, че са извършили подводна инспекция на обекта и са събрали “доказателства”, че инспекцията е потвърдила подозренията за вероятен саботаж.

Тръбопроводите, които свързват Русия с Германия, бяха в центъра на геополитическото напрежение, тъй като Русия спря доставките на газ за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.