Мощен руски конвой наближава Киев

Сателитни снимки показват руски конвой, който се простира на десетки километри и бавно напредва към украинската столица.

Според украинския генерален щаб Москва прегрупира силите си за нападение на Киев и други големи градове. Това става на фона на международните ответни мерки срещу Русия, които продължават да се трупат, предаде АФП.

Данните са от нови сателитни снимки на компанията “Максар”. Предполага се, че колоната е дълга около 64 километра. На по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени и допълнителни наземни сили и хеликоптери.

Конвоят от техника преди Киев “се простира от района около летище Антонов (на около 25 км от центъра на Киев) на юг до около Прибирск” на север, казват от компанията.

Летище Антонов от началото на инвазията на Русия в Украйна е сцена на насилствени сблъсъци. Войските на Путин се опитват да превземат тази стратегическа инфраструктура, която би спомогнала за боевете в Киев.

Генералният щаб на украинската армия заяви, че руските сили са се прегрупирали през последните 24 часа, събирайки бронирана техника и артилерийски оръжия, „предимно за да обградят и поемат контрола над Киев и други големи градове на Украйна“.

Москва се готви да започне нова масирана военна атака над Киев. Това сочат данните на АФП, получени от два източника – дипломатически и свързан със сигурността.

Руската колона е напреднала с около 5 километра към Киев, съобщи високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Защитниците на столицата, които бяха под полицейски час целия уикенд, са издигнали импровизирани барикади и са препрограмирали обществени електронни табели, за да предупредят руснаците, че ще бъдат посрещнати “с куршуми”.

И макар много техника и хора да са съсредоточени преди Киев, то атаките и в останалите украински градове не стихват.

Според Игор Колихаев, кмет на Херсон, руската армия е инсталирала контролно-пропускателни пунктове на всички входове на неговия град. Но, увери той, “Херсон остава украински” и “ще може да устои”.

Подобна ситуация и в Харков, където руска атака е убила няколко цивилни, включително деца: кметът на втория украински град Игор Терехов, цитиран от украински медии, каза, че бронирани машини и руски танкове са “навсякъде близо до града”.

Изправен пред опасността от големи битки за контрол над Киев, президентът Владимир Зеленски призова международната общност да „обмисли пълно затваряне на небето за руски ракети, самолети и хеликоптери“.

“Това зло, въоръжено с ракети, бомби и артилерия, трябва да бъде спряно незабавно. И икономически унищожено, за да покаже, че човечеството е способно да се защитава”, каза той във видео, публикувано във Facebook.

Darik.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.