Москва и Пхенян ще се сближат, обеща Путин на Ким Чен-ун

Русия ще задълбочи отношенията си със Северна Корея, като разшири обхвата на двустранните връзки.

Това, според Корейската централна телеграфна агенция (цитирана от световни и руски медии) е съобщил руският президент Владимир Путин на лидера на източноазиатската държава Ким Чен-ун в писмо по повод празника на освобождението ѝ.

Съвместните усилия в “конструктивните двустранни отношения” съответствали на “интересите на народите” на двете страни и биха помогнали за укрепване на сигурността на Корейския полуостлров и в Източна Азия.

В замяна, по думите на Ким, приятелството между двете страни още от Втората световна война ще укрепне. В отговора си (преводът е по РБК) Ким заявил, че руско-корейското приятелство се укрепяло “век след век” още от войната между Руската империя и Япония. За засилването на тези връзки ще се стъпи и на споразумение, подписано от двете страни през 2019 г. за сближаване в някои области. Севернокорейският лидер пожелал на Путин и добри резултати в работата “по защита на суверенитета и интересите на страната и народа”.

Световните медии и руските медии обръщат внимание на писмото, защото защото топлите отношения на Москва и Пхенян охладняха в годините след края на Студената война: Съветският съюз бе ключов партньор за режима на Ким Ир-сен и впоследствие Ким Чен-ир. От началото на века някои връзки се възстановяват.

Това лято Северна Корея бе сред малкото официално признали за независими сепаратистките “Донецка народна република” и “Луганска народна република”, както направи Русия в Украйна, два дни преди да я нападне.

И Северът, и Югът празнуват Деня на освобождението на Корея от японската окупация, продължила 35 години и приключила с помощта на Съединените щати и СССР. Две незавикими корейски правителстве се формират едва три години по-късно.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.