МОН с три сценария за начало на учебната година

НАЙ-ПРИТЕСНЕНИ СА РОДИТЕЛИТЕ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Три сценария подготвя МОН за начало на новата учебна година в зависимост от ситуацията у нас с коронавируса. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените. Сценариите засега са три. Най-добрият вариант, разбира се, е учебната година да започне нормално – с всички ученици и учители. А най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година – изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант – при него часовете ще се редуват – част от тях ще са дистанционно, а други – присъствено.

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на тези деца, които никога досега не са били ученици – бъдещите първокласници.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

“Безспорно няма да е точно този сценарий – изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини – вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пред Нова тв.

От министерството обмислят и изцяло нов метод – на смесено обучение – част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият – в училище.

“Разглеждаме и такъв вариант – например, да бъдат или определени класове, или съответно в определено време. В момента сме в процес на изработване на моделите”, посочи още Михайлова.

Според директори такова смесено обучение ще бъде трудно за организация, но не и невъзможно.

След три месеца опит във виртуалните класни стаи, директорите твърдят, че са готови да продължат по този начин и след 15-ти септември.

И учители, и ученици обаче се надяват наесен да могат отново да се видят – очи в очи, а не през екрана на телефона

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.