Молдовският премиер обяви оставка на правителството

Молдовският премиер Наталия Гаврилица обяви, че правителството ѝ подава оставка след 18 бурни месеца на власт, белязани от икономически сътресения и последващите трусове от войната на Русия срещу съседна Украйна, предаде “Ройтерс”.

“Вярвам в молдовския народ. Вярвам в Молдова”, каза тя на пресконференция, като добави: “Вярвам, че ще успеем да преодолеем всички трудности и предизвикателства”.

Бившата съветска република с 2.5 милиона жители страда от нарастваща инфлация, а миналата година беше подложена на натиск от притока на украински бежанци. В страната освен това имаше прекъсвания на електрозахранването след руски въздушни атаки срещу украинската енергийна инфраструктура. Молдова опитва да прекъсне зависимостта си от руски газ. Имаше и протести заради покачващите се цени, особено на газа от Москва, а Кишинев ги описа като част от спонсорирана от Кремъл кампания за дестабилизиране на правителството.

Гаврилица пое поста през август 2021 г., след като нейната проевропейска Партия на действието и солидарността си осигури мнозинство в парламента с обещание за изчистване на корупцията. Лидерите на Европейския съюз приеха Молдова за кандидат за членство миналата година – дипломатически триумф на президента Мая Санду, която беше избрана през 2020 г.

Dnevnik.bg

Hits: 15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.