Млади експерти по европрограмите стажуваха в ОИЦ – Разград

Всяка година над 1000 ученици и студенти от цялата страна прекарват един ден във водещи компании и организации в рамките на инициативата „Мениджър за един ден” на JA Bulgaria (Джуниър Ачийвмънт България).

Там те се запознават и се учат директно от мениджърите, експертите и служителите им. Целта е да се даде възможност на младите хора за ранно кариерно ориентиране и придобиване на ценни умения за бъдещия им професионален път, а на компаниите и организациите домакини – възможност да покажат своята отговорност към развитието на потенциала на младите хора в България.

Към обявените позиции от Областният информационен център (ОИЦ) – Разград в тазгодишното издание на кампанията бе проявен подчертан интерес, като 13 млади хора бяха одобрени да бъдат „Експерти по европейски програми и проекти”. Те са ученици от разградски училища. Петя и Мариса Петкови учат в Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”; Силвена Георгиева, Цветомир Василев и Йоанна Петева в Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи”; Айшен Мехова, Ванеса Караиванова, Виктория Ивова, Назлъ Келсали и Фикрие Хасанова в Професионалната гимназия по икономика „Робер Шуман”; Катерина Маринова, Ебру Рафи и Синан Мехмед в Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух” – Исперих. Освен отлични ученици, те участват в школи,  клубове и кръжоци към Центъра за ученическо техническо и научно творчество Разград, иновационни лагери, имат награди от национални олимпиади и конкурси, участват в различни програми и проекти.

На 7 ноември, деня за провеждане на инициативата, в офиса на ОИЦ – Разград освен младите „експерти по европрограмите”, бяха и техните ръководители – директорите на ЦУТНТ Разград Цветанка Русева и на ПГСС „Хан Аспарух” – Исперих Сали Назиф и преподавателите Марина Красимирова и Иванка Танева от ПГИ „Робер Шуман”.

Екипът на ОИЦ представи дейностите и услугите, които мрежата от 27 областни информационни центъра за ЕСИФ в България предоставя безплатно на широката общественост. Стажантите и гостите имаха възможност да се запознаят с Единния информационен портал www.eufunds.bg. Изпробваха новите функционалности на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), чрез която се подават, отчитат и наблюдават проектите по европрограмите. Стажантите направиха справки в ИСУН за изпълнението на проекти по Оперативни програми, на определени територии и по бенефициенти.

От ПГСС разказаха за проектите по програма „Еразъм+”, в които учебното заведение е  участвало и участва. Всички младежи споделиха намеренията си относно своята бъдеща професионална реализация.

В края на работния ден участниците в кампанията „Мениджър за един ден” получиха Сертификати, информационни и рекламни материали на ОИЦ, и такива свързани с европейските фондове и програми.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.