Мирослав ГРЪНЧАРОВ: Ще премахнем попечителството на държавата върху  общините

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА ЩЕ ИЗБАВИ МЕСТНАТА ВЛАСТ ОТ ПРИНУДАТА ДА ПРОСИ ФИНАНСОВИ ПОДАЯНИЯ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАТЕГОРИЧЕН Е ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА РАЗГРАД И КАНДИДАТ ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

Втора година  съм заместник-кмет на Разград. След успеха на „Демократична България“ на местните избори, поехме отговорността да участваме в общинското  управление, за да внесем енергията на промяната и в нашия град.

Тази първа крачка към разбиването на статуквото обаче трябва да бъде последвана от истински реформи, които да помогнат на местното самоуправление да се освободи от зависимостта от правителството. България е една от малкото страни в ЕС, в която  второто ниво на публична власт в лицето на общините е силно деформирано заради прекомерната централизация.

В момента правителството контролира напълно 50% от приходите на общините и 60% от техните разходи, което е много много над средните индикатори за другите страни в Евросъюза. Това позволяваше досега на човека с джипката да обикаля из държавата и да се хвали, това даваше възможност на негови последователи да се кипрят по билбордове и да обясняват как са свършили работа с нашите пари.

Този подход докара модела на местно самоуправление в България до фактически фалит. За да развиват регионите си, кметските екипи трябваше да се молят на правителството, да просят финансови подаяния от властта в София. Общините бяха разделяни на наши и чужди, в зависимост от коя партия е техният кмет.

Порочните схеми на държавно управление създадоха ужасни диспропорции в развитието на регионите. Въпреки значителните инвестиции под формата на евросредства, много градове и региони в България се обезлюдяват. Миграцията на човешка сила обезкръвява области като Разград, а този процес разколебава  инвеститорите.

В новото  46-то Народно събрание ние, от „Демократична България“, ще работим за децентрализация, която да направи общините и регионите силни самоуправляващи се общности, в които гражданите могат пълноценно да влияят на политическите и управленски процеси.

Законодателните промени в тази посока ще дадат възможност на кметовете да  менажират развитието на своите общини като използват конкурентните предимства  на всяко населено място. За развитието на даден град значение ще има умението на местната управа да привлича инвеститори като създава  добър бизнес климат. Така  ще бъде изоставен и сегашният модел на достъп на общините  до европейските фондове, съобразен с политическата конюнктура, а не с естествени потребности на местните общности.

Премахването на попечителството от страна на държавата спрямо общините означава, че местните органи за самоуправление ще поемат повече отговорности и ще могат много по-активно да влияят върху процесите на развитие там, където хората живеят.

Децентрализацията  означава и промени на Закона за публичните финанси, които да позволяват на общините да работят в оптимизирана среда, в която се съставят, приемат и изпълняват общинските бюджети. В следващото Народно събрание „Демократична България“ ще внесе  предложение за нови отделни правила за бюджетиране на инвестиционния процес. Общинските  управи  ами ще могат да определят видовете местни такси.

Децентрализацията е съществена част от програмата  на „Демократична България“ за  модернизация на страната. Нейното провеждане ще помогне на  региона да не попада в партийно политическите боричкания за преразпределение на  държавни пари. Ще създаде стабилност и устойчивост, ще принуди администрациите да бъдат мениджъри, ще създаде добър бизнес климат, ще задържи младите и ще бъде справедливо.

Тогава първата крачка към промяната, която направихме в Разград преди две години, ще ни даде сила за скок. Защото европейската практика показва , че в добре управляваните държави от ЕС няма провинция и периферия, а всичко зависи от традициите на  местните общности да  дават властта на хора, които могат да гледат напред в БЪДЕЩЕТО.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

One Reply to “Мирослав ГРЪНЧАРОВ: Ще премахнем попечителството на държавата върху  общините”

  1. БРАВО! ПОКАЗАХТЕ НА БЪЛГАРИЯ,ЧЕ В ИНТЕРЕС НА НАРОДА МОЖЕТЕ ДА РАБОТИТЕ КАТО ЗАГЪРБВАТЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ РАЗЛИЧИЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.