Министерството на образованието ще помага на родителите с възпитанието

Министерството на образованието предлага съвместна работа между родители и учители за възпитанието на децата.

На 22 май приключва общественото обсъждане на проекта на стратегията за възпитателната работа в училищата и детските градини.
Написаните в дневника и бележника забележки отдавна не дават резултат. Поне не такъв, какъвто на учителите им се иска, затова образователното министерство решило да помогне на родителите с възпитанието. “Идеята на стратегията, визията, мисията е в полза на ученика, на детето за формиране на устойчиво развита личност. Изключително важно е да знаем, че ние сме заедно – родители и учители”, коментира пред БНТ Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.
Опити за работа между родители и учители има и сега. Въпросът е с какво ще помогне тази стратегия. Опити за работа между родители и учители има и сега. Въпросът е с какво ще помогне тази стратегия? “Реално няма да се промени нищо. Тя на практика отразява статуквото-~ такова каквото е в момента в училище. И ако смятаме, че нещата ни харесват, те ще продължат да си бъдат същите”, каза Цвета Брестничка от асоциация “Родители”.
Една от идеите на министерството е родителите да взимат активно участие в часовете и тържествата на децата си. “Това не променя средата генерално, това е само първа стъпка…но крайно недостатъчна. Притеснителен е този подход, в който ученикът е някакъв субект, на който ние ще му наливаме възпитание”, казва Цвета Брестничка. Според асоциация “Родители” притеснителна е и средата, в която учители и родители искат децата да бъдат кротки и възпитани.
“Ученето само на теоретични постановки не им помага по никакъв начин. Нашето училище за съжаление се променя твърде бавно, то е твърде ориентирано към миналото”, смята тя.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.