Министерски съвет формира 6 работни групи за бежанците от Украйна

ДОСЕГА В БЪЛГАРИЯ СА ВЛЕЗЛИ 69 765 УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ, ОСТАНАЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА СА 33 516, ЕДНА ТРЕТА – ДЕЦА

Правителството на България създава 6 работни групи към щаба за координиране и организация на процеса по управление на бежанската вълна от Украйна, стана ясно днес от брифинга на Министерски съвет. Работните групи ще отговарят за граничен контрол, временна закрила, транспорт, настаняване, трудова заетост и публична информация.

Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че се подготвя разписването на нова законодателна рамка, която да бъде приложена във всички сектори и институции. Тя посочи, че на 9 март са приети две решения, с които се предоставя временна закрила на всички бягащи от войната в Украйна, осигуряваща право на подслон и храна, достъп до здравеоопазване, социални грижи. На този етап помощите от 40 лв. за бежанците и хотелиерите, настанали бягащи от войната в Украйна, ще бъдат изплащани от националния бюджет, но в ЕС се обсъждало подпомагане на най-засегнатите от бежанската вълна държави, сред които е и България. „Наш дълг е да се погрижим за всички хора, бягащи от ужаса на войната“, заяви още вицепремиерът Константинова.

Ръководителят на щаба за справянето с бежанската вълна Валери Рачев обясни, че от МВнР са изпратени 6 консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния и първата информация за пристигане на автобуси се получава още тогава.

„Знае се колко хора са пристигнали и къде ще бъдат настанени, още когато влизат автобусите през Дуранкулак и Русе“, заяви Валери Рачев.

Darik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.