Минималната пенсия ще бъде 250 лева от 1 юли догодина

Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде 250 лева от 1 юли 2020 г., решиха депутатите при окончателното приемане на бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина.

Дотогава минималната пенсия ще бъде 219.43 лева.

В проектобюджета беше заложено от 1 юли минималната пенсия да се увеличи на 234.12 лева, но между двете четения управляващите коригираха сумата на 250 лева в изпълнение на програмата на “Обединени патриоти”. Предизборно малкият коалиционен партньор във властта обещаваше минимална пенсия от 300 лева в края на мандата си, ако влезе в управлението. Именно дебатите по размера на минималната пенсия снощи скараха народните представители и се наложи заседанието им да бъде прекъснато.

Отхвърлени бяха предложенията на ДПС минималната пенсия да стане 250 лева от 1 януари и на БСП за пенсия в размер на 250 лева от 1 януари и 300 лева от 1 юли.

Без промяна остава размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст – 380 лева. Отхвърлени бяха предложенията на Воля размерът на обезщетението да се изравни с минималната работна заплата (в момента 560 лева, а от догодина 610 лева) и предложението на БСП обезщетението да стане 650 лева.

Дебатите за размера на обезщетението преминаха с критики от опозицията, че липсва политики за стимулиране на раждаемостта. “Ако погледнем статистиката, много семейства не взимат решение за раждане второ дете. Това трябва да ни е сигнална лампичка на всички”, изтъкна Надя Клисурска от левицата. По думите ѝ само около 12 хиляди майки получават обезщетение за отглеждане на дете до 2 години и няма да е проблем да се намерят необходимите за увеличаването му средства. “Наистина ли смятате, че 650 лева за отглеждане на дете ще стимулират раждаемостта”, попита в отговор Румен Генов от ГЕРБ. Той изтъкна, че в други страни от ЕС майчинството е платено само няколко месеца, докато в България то е една година и има възможност да се удължи до 2 г.

“Никаква съпричастност от страна на българската държава към родителите. Геноцид се нарича това”, обобщи Кристина Сидорова от БСП, преди предложението на левицата да бъде отхвърлено.

Депутатите гласуваха запазване на минималния и максималния дневен размер на обезщетението за безработица, съответно – 9 лева и 74.29 лв.

Вчера народните представители приеха увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 560 на 610 лева от 2020 г. За земеделските производители и тютюнопроизводителите той става 420 лева, при сегашни 400 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв., след като от юли тази година беше вдигнат до това ниво от 2600 лв.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.