Метеорологичният институт спира да подава информация към медиите

Националният институт по метеорология и хидрология планира да спре подаване на информации към медиите, съобщи пред БНТ ръководителят на института Христомир Брънзов. Решението е на работещите в НИМХ.

Те ще продължат да правят измервания и международния обмен на данни, няма да се спират и системите за ранно предупреждение.

От НИМХ са недоволни от плановете да бъдат прехвърлени от Министерство на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. Това ще стане с промени в закона за водите, които депутатите ще гласуват днес.

Вчера Брънзов обясни защо са недоволни работещите в НИМХ на депутатите от комисията по околната среда и водите. “Днес е последният шанс да не се направи тази промяна. Депутатите разбраха проблема, но има и партийна дисциплина”, каза той.

Христомир Брънзов смята, че с промяната от една научна организация ще се направи ведомствен институт. Според него, ако промените в закона минат в този си вид, ще има вълна от напускащи. Към момента в НИМХ работят 724 души на щат, а с тези на граждански договор, ангажираните са общо 1215. “Ако напуснат 15 – 20 души, няма да можем да си вършим работата, защото и към момента имаме незаети позиции”, каза Брънзов.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.