Меркел е вторият най-дълго управлявал канцлер на Германия

Днес Ангела Меркел стана вторият най-дълго управлявал канцлер в съвременната история на Германия, изпреварвайки една от най-големите фигури в европейската история след Втората световна война, пише “Дейли телеграф”.

Меркел е на власт 5144 дни. Тя изпреварва Конрад Аденауер. Той е основател на Християндемократическата партия (ХДС) и човекът, който изгради международната репутация на Западна Германия след войната по време на управлението си от 1949 до 1963 г.

Сега Меркел, която положи клетва на 22 ноември 2005 г., е само зад друг гигант от ХДС, а именно Хелмут Кол. Но шансовете й да изпревари човека, който я подготви за властта, са малки. Ангела Меркел трябва да остане на власт още 726 дни, за да задмине управлението на Кол от 5869 дни.

65-годишната потвърди миналата година, че ще се оттегли от политиката на следващите избори, като обяви, че “този четиригодишен мандат е последният ми като канцлер на Германия”. Тя отбеляза, че през 2021 г. няма да се кандидатира за депутат и канцлер.

Единственият сценарий, при който Меркел може да изпревари Кол, е, ако тя остане начело на временно правителство до договаряне на коалиционно управление.

“Стабилност” е ключовата дума в германската политика – Меркел е едва осмият канцлер след Втората световна война. Малцина са прогнозирали преди 15 г., че дъщеря на източногермански пастор ще се превърне в един от най-силните лидери на Германия.

Тя се възползва от тежката работа на предшественика й Герхард Шрьодер за модернизиране на социалната система и таланта да договаря коалиции с платформи за прокарване на леви социални реформи и консервативни икономически политики.

Когато напусне властта, управлението на Меркел вероятно ще бъде запомнено като време на безпрецедентна икономическа стабилност в страната, както и ерата, в която крайнодясна партия – “Алтернатива за Германия” – за първи път от войната се превърна в сериозна сила в германската политика.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.