Мая Манолова тръгна към кметските избори със закана “да отвоюва столицата обратно”

Очаквано Мая Манолова подаде оставка като омбудсман в Народното събрание днес, за да се кандидатира за кмет на София. Тя дойде в парламента около 15:30 ч. пеша заедно с част от екипа си и обяви мотивите си за решението. Сред тях са “изчерпано търпение”, както и че “не можела да спи нощем”, тъй като на някои от хората не е успяла да помогне, а накрая институциите ѝ пречили да си върши работата, тъй като имала голямо одобрение.

След като обясни, че притесняват нея и семейството ѝ, тя каза, че не е свикнала да живее под натиск. “Не искам да се правя на герой, искам да си отвоюваме столицата обратно. Промените винаги са тръгвали от София”, добави тя.

Мая Манолова подаде оставка на четвъртата година от мандата си като омбудсман. Няколко часа по-рано тя демонстрира, че съвестно изпълнява задълженията си като обществен защитник – изпрати препоръка до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за национални политики за закрила на децата.

Днес Манолова отказа да отговоря на въпроси на медиите и само обяви, че ще е граждански кандидат за кмет. Утре в НДК ще бъде сформиран инициативен комитет, който да застане зад кандидатурата на Манолова за кмет. На 11 септември тя ще бъде подкрепена от БСП – партията, от която тя бе депутат десет години. Лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова обяви, че Мая Манолова е работоспособен, енергичен и динамичен човек. Досега социалисти смятаха, че двете са в конфликт, но се очаква кандидатурата й да бъде утвърдена и от пленума на “Позитано” 20 на 15 септември.

Макар едва в понеделник официално да обяви, че ще се кандидатира за кмет на София, Мая Манолова е в кампания от месеци. По-рано през деня и Йорданка Фандъкова обяви кандидатура за нов мандат.

В понеделник до някои медии бе изпратено отворено писмо, в което граждани искат Мая Манолова да поведе промяната в България. Писмото, което се появи във фейсбук групата “Да подкрепим Мая Манолова”, е подписано от Христо Чешмеджиев – актьор, Кристина Димитрова – певица, Ирена Пейкова – педагог, Дани Милев – музикант, Веселина Портарска – доктор по икономика, Максим Генчев – режисьор, и Калуди Калудов – тенор. В него се казва, че те издигат кандидатурата й за кмет на София и ще се обърнат за подкрепа и към необвързани със статуквото малки партии. Инициативата е наречена “Промяна за София и България”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.