Мащабна акция в София заради престъпна дейност на криптобанка

КЛИЕНТ НА КРИПТОБАНКАТА NEXO Е ЛИЦЕ, ФИНАНСИРАЛО ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ, СЪОБЩИ ГОВОРИТЕЛЯТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма. Акцията се провежда на бул. “Никола Вапцаров” 16 и ул. “Хенрик Ибсен”.

В София се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката NEXO, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалути. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност се извършва от България. Криптобанката действа чрез множество регистрирани търговски дружества, а по-голямата част от тях представляват пощенски кутии т. е. кухи фирми, обясни тя.

Разследват се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами. За последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара, съобщи Милева. Установено е и са събрани доказателства, че клиент на платформата е човек, официално обявен, че финансира терористични актове. Фирмата е собственост на български граждани, която търгува с криптовалута във Великобритания, Швейцария, САЩ и известни офшорни дестинации.

300 души работят по тази акция от няколко месеца, 35 следователи, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР. Досъдебното производството е под ръководството на Софийската градска прокутура, заяви Сийка Милева.

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година, твърди БНТ. Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.

Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са обявили, че дават на съд криптобанката Nexo заради десетки хиляди случаи на измами на обща стойност поне 800 млн. долара.

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като “кралицата на криптовалутите”, е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.