Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Носенето на маски на открито става задължително от четвъртък, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов от Ловеч. Това ще се случи със заповед, която ще бъде издадена утре.

„Днес имахме заседание на двата експертни съвета. На Експертния съвет по инфекциозни заболявания и Експертния съвет по епидемиология. Обсъдихме на дълго и широко плюсовете и минусите. Очакваме намаляване на заболяемостта, ако мерките се спазват стриктно. Виждате, че и в други държави тази мярка стана факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски. Вече има достатъчно количество навсякъде“, каза здравният министър.

“Носенето на предпазните средства ще бъде задължително за всички до края на месец ноември, ако ситуацията остане такава”, категоричен бе той.

Ако има промяна на тенденцията, ежеседмично правим видеовръзки с всички специалисти и ако имаме промяна, бъдете сигурни, че автоматично ще бъдете уведомени в деня, в който имаме консенсус на експертните съвети“, посочи Костадин Ангелов.

„Нашата основна цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, респективно по-малко от тях да умират. Много е важно да кажем, че с тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения“, допълни здравният министър.

Ще бъде издадена и заповед, според която официално да се намали карантината от 14 на 10 дни. Очаква се тя също да влезе в сила от четвъртък.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.