Маските – задължителни само в градския транспорт, в магазините – прeпоръчителни

След 15 юни носенето на предпазна маска или шалове ще бъде задължително само в градския транспорт, а на останалите закрити обществени места, например магазини или театри – само препоръчително.

Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция, на която даде подробности за удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на юни.

Въпреки данните от последните дни, здравният министър отчете, че броят на заразените и починали от COVID-19 в България е нисък в сравнение с други държави и “това ниско равнище се дължи на предприетите мерки – авансово и след това, от правителството”.

 

Кои ограничения остават

Задължението за носене на маски остава за градския транспорт, защото там няма как да се спазва препоръчителната дистанция от 1.5 метра между хората и вероятността от предаване на коронавируса е голяма, обясни Кирил Ананиев.

Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни в България. Изключение се прави за гражданите на Черна Гора, Босна и Херцеговина и на Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общо европейско решение на 15 юни, когато ще има среща на министрите на външните и вътрешните работи.

“По наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли”, заяви Ананиев.

Остава изискването за ограничение на публиката в театралните и кино зали, но ще се позволи капацитетът да е по голям – вместо сегашните 30% на запълване ще се позволят 50%, или през седалка, обясни министърът.

Остават мерките, свързани със спазването на физическа дистанция, с дезинфекция и препоръката за често миене на ръцете.

Обмисля се отпадане на т.нар. времеви коридор за пазаруване в хранителните магазини и аптеките. Там между 8.30 и 10.30 часа е разрешено пазаруването само от хора на видима възраст над 60 години.

“Това според мен ще трябва да отпадне в една от следващите мои заповеди, тъй като хората се научиха, влизайки в магазина, да спазват останалите санитарно хигиенни изисквания.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.