Мародери ограбват изоставените къщи в наводнените села

В пострадалите карловски села зачестяват сигналите за мародери, които обикалят и ограбват изоставените къщи на хората, съобщи БНТ. Заради набезите полицията е предложила местни жители да се включат в нощните патрули.

“Пострадалите семейства на първо време продължават да имат нужда от доброволци за разчистването на кал и боклуци от дворовете и къщите. Имаме нужда и от нова инициатива заради многото зачестили кражби и мародери, които обикалят къщите. Призоваваме доброволци – задължително местни жители, които да патрулират вечер заедно с полицията, защото могат много по-лесно да разпознаят съмнителни лица и външни хора”, обясни координаторът на местния кризисен щаб в Каравелово пред БНТ. Той уточни, че вече има подадени сигнали в полицията за кражби, затова това е предложение и на полицията.

Засега хората имат храна и вода, но скоро ще трябват доставки на спално бельо, възглавници, матраци.

Тъй като детската градина в Каравелово също е пострадала, децата ще бъдат извозвани до филиала в Карлово, където ще започнат учебната година. В самата детска градина в селото има нужда от 20 легла, както и маси, столове и играчки.

Доброволци и днес помагат на местните да се справят с последствията в селата, които пострадаха. Някои от къщите все още са необитаеми заради голямото количество кал.

Ако искате да помогнете: С текст POMAGAME на DMS 17 777 всеки може да дари в помощ на пострадалите села в Карловско.

 

Данни за нарушения при сечта

Има предварителни данни за нарушения при позволената сеч над наводнените карловски села. Това каза пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Агенцията по горите Стоян Тошев. Става въпрос за надвишаване на предвиденото за сеч.

Днес ще бъде извършена проверка на местата за сеч в района, за да се установи на място има ли нарушения. “За последните седем години е направена проверка и са установени 50 нарушения, но количествата дървесина са пренебрежимо малки”, обясни Тошев.

“Разрешени са 158 хил. кубика сечи, това е заложено в плановете. Годишно сме под тези числа”, обясни инж. Златю Кличев. Според местните хора именно незаконната сеч е отговорна за огромните количества вода, които удариха карловските села.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.