Манолова: Искаме оставката на шефа на ЦИК!

Искаме оставката на шефа на Централната избирателна комисия заради незаконното и нагло решение на ЦИК, с което тежко се нарушава и пренаписва Изборният кодекс.

Според това решение „Изправи се.БГ“ и Отровното трио не могат да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите днес в София, на извънреден брифинг.

Това е политическа поръчка и саморазправа с опонентите, които са извън парламента. По този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, срещу политическите конкуренти, демократичните формации и гражданите и гражданските организации, които ще участват в предстоящите избори, допълни Манолова.

Тя подчерта, че начинът, по който е взето решението, е брутален. В дневния ред на заседанието на ЦИК такова предложение не е правено. Предложението е лично от председателя на ЦИК по време на заседанието, в нарушение на Изборния кодекс и е подкрепено от членове, излъчени от всички партии в парламента, с явното съзнание, че нарушават закона. Подали сме жалби до Върховния административен съд, защото не става дума само за политически произвол, а за тежко нарушение на Изборния кодекс, каза Манолова.

Става дума за т.4 от решението на ЦИК за наименованията на партиите и коалициите, които ще участват в изборите и е вписано изискване коалициите, които участват в изборите, да възпроизвеждат имената на една или няколко партии, които са част от коалицията, обясни тя и подчерта, че по този начин нейната формация не може да се яви на изборите с името „Изправи се.БГ“, като същото важи за Отровното трио и за Демократична България. Такова изискване, каквото е вписано в решението на ЦИК, в Изборния кодекс няма.

Няма да ни спрат. Това издава страх и паника, най-вече на управляващите и на партиите в парламента, от новите субекти. Мислят, че по този начин ще спрат „Изправи се.БГ“ и останалите формации да участват на изборите, които биха се включили в резултат на протестите през лятото. Те карат граждански формации да използват имената на партии, което никой от нас не желае, категорична е Манолова.

Решението е публично. Ние ще следим всички актове на ЦИК, защото там очевидно ще се изпълняват политически поръчки, ще се нарушава закона и ще се правят опити да ударят „Изправи се.БГ“. Понеже краят им настъпва, се използват всички средства. Ще намерим начин да участваме в тези избори, ще влезем в парламента и ще разбутаме политическото статукво. Няма да им позволим да издевателстват над главите на българските граждани и ще си опазим изборите, каза още председателят на „Изправи се.БГ“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.