Максим ЕШКЕНАЗИ: Усещането по време на концерт на открито е неповторимо!

Диригентът Максим Ешкенази бе в Разград, заедно с брат си Хари Eшкенази и останалите от второто издание на „Фортисимо фeст“. Използвахме повода да разговаряме с него за музиката „Фортисимо“, Америка и още разни неща.

Привет, г-н Ешкенази! Започвате гостуването си в Разград като улични музиканти с брат си. Има ли детски спомен в това?

А! Благодаря за въпроса. Разбира се, че има! С брат ми и братовчед ни Мартин Пантелеевски свирихме навремето – като деца в Музикалното училище – по улиците на София. И беше хем хубаво, хем полезно. Улицата е голяма школа. Край теб хора, много хора в подлеза пред НДК или пред Университета.

Не е само тръпка, бориш се с много трудни неща. Времето – студ или жега.

Какво е за Вас „Фортисимо“?

Връзка с хората, с децата. Вече няколко години редовно сме в Разград с „Фортисимо в клас“. Води го брат ми Хари. „Фортисимо фест“ е тук за втора година. Това е силно емоционално турне за нас. В Източна България, после в Централна – Габрово, а сега и Северозападна – с Враца. А с надграждането на концерта се опитваме да стигнем още повече хора. Миналата година беше изцяло с българска музика – класическа, народна и филмова. Сега е допълнен със световно кино: „Титаник“, „Междузвездни войни“ и оперни арии.

За мен това е много стойностен проект, който аз съм създал. Имам усещането, че той най-дълго ще остане в съзнанието на  почитателите ни.

Добре ли се чувствате на открита сцена?

Много е различно на открито. За нас – музикантите – е по-трудно, заради времето и заради извличането на най-добрия звук. Но пък романтиката, красотата и усещането сред публиката, е неповторимо.

 

Зная, че свирите в четири оркестъра в САЩ. Чух, че сред колегите Ви имало обидени, че пътувате за България и ще отсъствате за известно време.

Вярно, има много обидени. И то не само емоционално, ами и финансово. Защото е скъпо да се намерят заместници, когато мен ме няма там…

 

Какво Ви предстои напред във времето?

Пътувам за Лос Анжелис, където започват репетициите и концертите. Но преди Коледа ще си дойда пак. Ще имам турне в страната с двама американски солисти. А преди Нова година със Светлин Русев в зала „България“ ще изпълним концерта Прокофиев – Втори концерт.

 

Благодаря Ви. Успех!

Георги ТОДОРОВ

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.