Магистрати разказаха на ученици за опасностите пред тях в интернет

Съдия Николай Борисов и прокурор Зорница Цветкова дискутираха с шестокласниците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Разград за опасностите, които дебнат младите хора в интернет.

Срещите са част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщиха от Окръжния съд.

Децата са научили как да се предпазят от злоупотреби в най-често използваните от тях социални мрежи, кои са най-често използваните в интернет похвати и измами, как може да им се открадне профилът, докато играят на любимата си игра.

Шестокласниците получили препоръки как да се отнасят към всяко съобщение от непознат, как да подсилят защитата на профилите си, да не отварят подозрителни линкове и писма в електронната си поща и в приложения, които ползват, за да не станат жертви на кражба на самоличност и изтичане на лични данни. Получили и съвет, ако станат жертва на интернет тормоз, да информират родителите си или да подадат сигнал до компетентните държавни органи – полиция или прокуратура.

Интерес момичетата и момчетата проявили към придобилата популярност криптовалута и към примери от киберпрестъпления от практиката на магистратите.

Беседите по програмата ще продължат с лекции с ученици и от други класове.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.