“Лудогорец” – там, където времето за фините настройки е малко

“Да се надяваме, че във втория си престой Стойчо Стоев ще донесе поне същите успехи, както в първия. Той е доказан треньор с качества”.

С тези думи и с вярата, че Стоев е точният човек, от когото се нуждае “Лудогорец”, изпълнителният директор на шампионите Ангел Петричев обяви през март идването на треньора на мястото на Антони Здравков.

По-малко от шест месеца по-късно (или точно 172 дни след това), Петричев обяви уволнението на Стоев. Направи го в минутите след нулевото равенство със “Славия”, като изненадващо се яви пред камерата на “Диема спорт” и зае мястото на треньора, който трябваше да даде традиционното си интервю.

Това е поредната треньорска смяна в “Лудогорец” и повдига много въпроси. Основните два са защо сега и кой ще дойде. Отговорността и напрежението пред избраника ще са огромни, тъй като в Разград са наясно, че им е необходима промяна, а и са си поставили за цел отново да имат добре играещ и силен отбор.

Самият Петричев призна, че смяната идва в ключов момент – само четири дни преди реванша с “Марибор” от плейофа за влизане в групите на Лига Европа. По втория въпрос той посочи, че временно решение е отборът да бъде воден от досегашните помощници Станислав Генчев и Здравко Здравков.

 

Шампион “на косъм” и време за рефреш

Петричев обясни, че равенството със “Славия” не е причината, а е поводът за смяната. И че Стоев не се е справил с поставените задачи.

“Поводът е, че в последно време нито на собствениците (Кирил и Георги Домусчиеви), нито на феновете, нито на всички хора, които обичат “Лудогорец”, се нрави играта на отбора. След слабия полусезон, който направихме, решихме да стартираме ударно обновяването, рефреша на отбора. Бяха привлечени доста футболисти, които са избрани единодушно от треньорския щаб и от скаутското звено. Но тези футболисти се представят под очакваното. Очевидно е нужна промяна и реагираме в този момент”, каза изпълнителният директор.

По думите му предстои да се вземат тежки решения. Той акцентира върху това, че “Лудогорец” е станал шампион “на косъм”, а желаната промяна се е забавила.

“Собствениците са ни осигурили абсолютно всичко възможно, за да върви клубът напред. Ако в “Лудогорец” нещо не се случва, то е заради на човешкия фактор. На нас абсолютно всичко ни е осигурено, така че трябва да върнем облика на “Лудогорец” такъв, какъвто е бил”.

По думите му предстоящият мач с “Марибор” определя целия сезон, а дори и дългосрочното развитие на отбора. “Тези футболисти, които са изключително качествени, имат нужда да играят големи мачове в Европа. Те няма как да се задоволяват само в българското първенство. Участието ни в Европа не е само въпрос на пари, а и на престиж. Въпрос е на точен момент да обиграваме този нов отбор, който се опитваме да градим, защото той има много голям потенциал и вие след време ще го видите, помнете ми думите. Просто трябва да се направят необходимите фини настройки, за да може “Лудогорец” да бъде отборът, който продължава да носи слава на България в европейските турнири”, добави Петричев.

 

Без спекулации

Още в първите си думи пред “Диема спорт” Петричев посъветва медиите да не спекулират с имена на треньори, тъй като решението за смяната е взето току-що и все още не е говорено с други специалисти.

Макар да е шампион в последните осем години и почти всеки сезон да играе в групите на Шампионската лига или Лига Европа, “Лудогорец” често сменя треньорите си. Клубът направи два несполучливи опита с чужденци, но и в двата случая – Бруно Рибейро и Пауло Аутуори, бяха мимолетни.

Интересно е какъв ще бъде ходът на клуба този път.

Начело на състава Стойчо Стоев записа 14 победи, десет равенства и четири загуби, като изведе “Лудогорец” до титлата. Този сезон отборът отпадна още на старта в предварителните кръгове в Шампионската лига, а сега играе колебливо и гостува на “Марибор” след 0:0 с човек повече в Разград.

Акцент извън резултатите беше скандалът с Марселиньо. Стоев беше подкрепен от ръководството в решението си натурализираният бразилец да бъде изваден от групата заради проблемите с поведението си. Но въпреки че треньорът заяви, че докато е на поста, полузащитникът няма да играе, преди две седмици Марселиньо се завърна в игра.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.