Локомотивът от теснолинейката Баба Яга ще бъде ремонтиран в Русе

55 години след доставката на първата машина за теснопътната линия Септември-Добринище БДЖ изпрати за пълно обновяване и модернизация един от най-амортизираните локомотиви, който обаче е и герой.

Заради очукания си вид запалянковци по жп техниката го наричат “Баба Яга”, съобщава Дарик Радио . Именно той обаче най-често е спасявал разписанието на малките влакчета през изключително трудната за тях 2019 година. Тогава много от машините се повреждат по трудния планински терен, но “Баба Яга” издържа юнашки на неимоверното натоварване напук на всички прогнози и така печели прозвището си – вечна като героинята от приказките.

Именно тази машина има честта първа да влезе за модернизация в специализиран завод в Русе. Очаква се в края на следващата година да си дойде у дома като чисто нова, а веднага след това от фирмата изпълнител ще вземат за пълно обновяване още един теснолинеен локомотив. Той пък ще се върне на релсите в края на 2022-ра.

Това разказа Кристиан Ваклинов от Гражданско сдружение “За теснолинейката”, което преди години спаси от закриване, а сега работи за развитието и популяризирането на колоритното влакче като желана туристическа атракция.

Подобна мащабна инвестиция в нея железниците правят за първи път от самото ѝ пускане преди повече от половин век. За да бъде изпратена на път, се наложи възстановяването на специален коловоз на гара Септември, по който не е имало движение 30 години. А млади ентусиасти от сдружението изпратиха “Баба Яга” с пожелание “На добър път!”, написано точно под прозорците на машинистите.

фото: Дарик Радио

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.