Личните лекари са против данъчните да имат достъп до медицинските досиета

Личните лекари възразиха срещу намеренията данъчните да получат достъп до медицинския софтуер и предупредиха, че така твърде много хора ще имат възможност да получават чувствителна информация за здравното състояние на всеки – прегледи, престой в болница, резултати от изследвания, ползвано лечение, причина за смърт и др.

Разпоредбите в новата наредба за касовите апарати многократно превишават целите на фискалния контрол и в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето, правата и интересите на българските граждани, гарантирани им от европейското и българското законодателство, пишат от сдружението на личните лекари в декларация днес.

Организацията възразява срещу намерението медицинският софтуер да бъде третиран като всеки друг софтуер за управление на продажбите в търговските обекти и оставянето под един знаменател на чисто търговските обекти с лечебните заведения и конкретно медицинските практики на личните лекари.

Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие (запис), което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека, отбелязват от асоциацията. И отбелязват, че органите на Националната агенция за приходите ще имат достъп до чувствителна информация в здравните досиета, без такъв достъп да е необходим за осъществявания на данъчния контрол. “Категорични сме, че за НАП не е необходимо да има достъп до чувствителна здравна информация, за да може да осъществява функциите си по фискален контрол, особено при липса на законово уредени гаранции, отговорност и процедури за сигурността на тази информация, а и за защита правата на пациентите”, се казва в становището.

ДНЕВНИК

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.