Лихварят от Китанчево получи условна присъда

Състав на Окръжен съд – Разград одобри като непротиворечащо на закона и морала споразумение постигнато между Окръжна прокуратура – Разград, обвиняем за лихварство и пране на пари и неговия адвокат.

Станимир Серафимов от исперихското село Китанчево се призна за виновен в това, че през периода от лятото на 2017 г. до месец януари 2020 г. в Китанчево, без съответно разрешително от Българска народна банка, извършвал по занятие банкови сделки – предоставяне на парични кредити. През този период 45-годишният мъж предоставил парични кредити на четири лица в общ размер на 6300 лева срещу задължението да му върнат получената в заем парична сума ведно с ежемесечна лихва от 10%.

Обвиняемият се призна за виновен и по второто обвинение за пране на пари за това, че през периода от лятото на 2017 г. до 03.06.2020 г. в Китанчево  извършил сделки с имущество на обща стойност 6300 лева – закупил леки автомобили „Ауди А8“ и „Мерцедес А170“ и парична сума в размер на 500 лева, за които знаел, че са извършени от престъпна дейност, а именно лихварство.

За първото извършено престъпление Серафимов. е осъден на една година „лишаване от свобода“, а за второто престъпление – на 8 месеца „лишаване от свобода“. От така определените наказания съдът му налага най-тежкото – 1 година „лишаване от свобода“, което на основание чл.66 от НК е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Придобитите от престъпна дейност два леки автомобила и сумата от 500 лева се отнемат в полза на държавата.

Възпитателната работа с условно осъдения е възложена на инспектор при РУ на МВР – Исперих.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.