Литва обяви извънредно положение заради сушата

Литва обяви извънредно положение заради тежката суша, обхванала балтийските страни, която може да намали наполовина реколтата тази година, предаде Франс прес.

Липсата на дъжд е понижила нивото на водите в редица реки, поставяйки в опасност селскостопанските култури, рибните популации и речния транспорт.

Официалното обявяване на извънредно положение ще позволи на правителството да компенсира селскостопанските производители за част от загубите им. “Земеделците прогнозират, че има риск реколтата им да намалее с 40 до 50 процента. Рибните запаси също са застрашени”, заяви министърът на околната среда на Литва Кестутис Мажейкa. Според него не бива да има съмнение, че климатичните промени в света са в основата на продължаващите топлинни вълни, които са все по-интензивни през последните години.

Мажейка призова съседен Беларус да повиши нивото на река Нерис чрез източване на повече вода от резервоарите. Тази година месец юни е бил най-топлият, регистриран някога в света, най-вече заради изключителните горещини в Европа, се посочва в публикувани сателитни данни.

Литва също е регистрирала най-топлия юни в историята си, с максимална температура от 35,7 градуса по Целзий на 12 юни. Миналата седмица пожарникарите се бориха с горски пожари, предизвикани от горещината в торфищата на Западна Литва и съседна Латвия. Полските власти обявиха тази седмица, че има риск сушата да засегне зърнените култури в 14 от 16-те региона на страната.

Академията на науките в Прага обяви, че сушата би могла да засегне цяла Чехия с “изключително или извънредно засушаване на 80 процента” от територията на страната

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.