Лирата удари ново дъно след нови рокади на Ердоган в централната банка

С пореден среднощен указ турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени заместник-управителите на турската централна банка и член на Съвета по парична политика на банката.

С обнародването на решението в Държавния вестник са отстранени заместник-управителите проф. д-р Семих Тюмен и д-р Угур Намък Кючук и членът на Съвета по парична политика на банката проф. д-р Абдуллах Яваш.

Това следва от публикации в турски и международни медии за напрежение между Ердоган и управителя на банката Шахап Кавджъоглу, назначен през март, след като предшественикът му искаше да вдига водещите лихви в труден момент за турската икономика. Снощи имаше и среща между Ердоган и Кавджъоглу, на която са обсъждани промените.

Анкара отрече твърденията, че банката е предизвикала гнева на президента със забавянето до миналия месец на понижаването на водещата лихва (което бе неочаквано сред анализаторите).

С новата вълна промени в турската централна банка Ердоган отново утвърждава намерението си да упражнява пряко влияние върху панела, който изготвя монетарните политики на страната. Тенденцията се наблюдава от пазарите с безпокойство, особено в момент на продължаваща инфлация и рекорди в цените на основни стоки, отразили се на популярността му тази година.

Ердоган твърдо предпочита фискалните стимули дори в подобни ситуации и в търсенето им уволни трима управители на централната банка само за две години и половина. Последният от тях загуби работата си ден, след като одобри повишаване на лихвите.

 

След изненадващо намаляване на лихвите

Ердоган е привърженик на теорията, че инфлацията в Турция е свързана с увеличаването на лихвените проценти, а не обратното, както смятат повечето икономисти. Той иска лихвите да бъдат сваляни и да се даде възможност на турската икономика за още достъп до евтини кредити, а с това да се върне към растеж.

Поредната му намеса в паричната политика обаче потопи лирата до рекордно ниски стойности. За пръв път днес тя се продаваше за 9.19 за долар – дъно за турската валута, което бележи 1% спад спрямо предишния ден (след това върна малка част от стойността си до 9.13). “Ройтерс” отбелязва, че от началото на годината лирата е загубила 19% от стойността си.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.