Лидерите на Франция, Германия и Великобритания на среща с Ердоган на 17 март

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща на върха в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за обсъждане на темата за мигрантите, след като Турция започна да им позволява да преминават към Европа, предаде Ройтерс.

Ердоган, който говори пред репортери в самолета на връщане от посещение в Брюксел, каза, че Турция не обмисля да затвори отново вратите към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

По повод на отношението на Гърция към мигрантите, струпали се на границата й, турският президент заяви: “Те трябва да знаят, че подходът им на границата е престъпление. Ще потърсим сметка за това”, предаде Анадолската агенция.

“Моето предложение към Гърция е: отворете вратите (на границата). Тези хора няма да останат в Гърция, нека да преминат към други страни в Европа”, заяви той.

Според Ердоган Идлиб, Сирия и мигрантската криза представляват тест за воля и лидерство по-скоро за ЕС отколкото за Турция.

“В момент, когато ние, плащайки голяма цена в Идлиб, осигурихме прекратяване на огъня и защита за мирните граждани, ЕС също трябва да направи това, което му се полага. Европейските лидери признаха, че Турция изпълнява задълженията си и че ЕС действа бавно”, каза още той.

По думите на президента макар и временно, примирието в Сирия, договорено в Москва между Турция и Русия миналата седмица, действа добре. “Вече минаха четири дни. Надявам се да продължи така и да премине в трайно примирие”, каза Ердоган.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.