Лекция за киберпрестъпленията пред четвъртокласници  

Съдия Николай Борисов от Районния съд и прокурор Зорница Цветкова от Районната прокуратура изнесоха поредна лекция – част от образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ пред ученици от четвърти клас на СУ „Христо Ботев“ . Това съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд в Разград.

В интерактивния кабинет на училището присъстваха още директорът на учебното заведение Стойчо Стойчев, старши учителят и педагогически съветник Елена Иванова и класният им ръководител Костадинка Костадинова.

Дискутирани бяха доста наболели теми като киберпрестъпленията и опасностите, които дебнат младите хора в интернет и как да се предпазят от злоупотреби в социални мрежи като Фейсбук, Тик-Ток, Инстаграм и Вайбър. Учениците научиха още какви са правата и задълженията им като граждани и по какво се различават двете институции: съд и прокуратура.

Съдия Борисов акцентира на някои използвани в интернет похвати като т.нар „фишинг“ за прихващане на важна лична или финансова информация. Дискутирани бяха начините за измами чрез различни игри, при които е възможно децата да бъдат подмамени с твърдението, че са спечелили парична сума или някаква материална награда.

Обучителите дадоха ценни съвети как четвъртокласниците да се отнасят към всяко съобщение от непознат, как в максимална степен да подсилят защитата на профилите си, да не отварят подозрителни линкове и писма в електронната си поща за да не станат жертви на кражба на самоличност, хакване на компютър и изтичане на лични данни.

В края на лекцията, провокирани вероятно от популярните напоследък криминални сериали, децата с охота задаваха въпроси свързани с това как се разкриват престъпления, как се вземат отпечатъци и събират улики от местопрестъпление и кой сезира съда за да бъде образувано наказателно производство.

Сътрудничеството между съда и учебното заведение по тази образователна програма ще продължи с още две лекции с ученици от седми клас.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.