Лекарите да не излизат в карантина

СТРАНАТА НАВЛИЗА В ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЕРИОЗНА ФАЗА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Лекарите, които са контактни на заразени, да не излизат в карантина, а да остават на работа, ако са с отрицателен PCR тест. Това препоръча главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на националния щаб днес. Той поиска и спешно да се дадат правомощия на здравния министър да команирова различни медицински специалисти.
Минимум до края на ноемрви ще останат сега действащите мерки, посочи Кунчев и добави, че е време да се обмислят нови мерки.
По думите му трябва да се ограничи работата и на сега работещите заведения, да има и до 50% ограничаване на присъствената работа в офисите. Препоръка за МОН – всички ученици от 5 до 12 клас да преминат на обучение в електронна срада. Ограничаване на всички извънкласни дейности. Препоръката към висшите училища е да преминат към дистанционна работа. “Редно е да отново да бъде въведен зален коридор за пазаруване за хората над 65 години. Така се стремим да отделим най-рисковата група,” увери той.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предупреди, че страната навлиза в изключително сериозна фаза на заболяването. Той благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противепидемините мерки, като повтори, че най-важната от тях е носенето на маска на закрито.
Министърът обяви, че държавата е обезпечена с необходимото, за да контролира епидемията. Днес ще пристигнат още 1700 флакона ремдесивир, следващата семица ще пристигнат още 4300 флакона. Но на лекарството не бива да се гледа като на панацея, то има странични ефекти, предупреди Ангелов. Той съобщи още, че днес до болниците ще бъде изпратен протокол, в който са описани всички индикации и подходи за лечение на коронавирус. “Надяваме се през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани”, каза Ангелов.
Dnevnik.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.