Левски стабилизира първия отбор, но трябва да работи и с юношите

Прогресът в играта на Левски през последната половин година е повече от очевиден и дори най-големите недоброжелатели на „сините“ не могат да го отрекат.

Това, разбира се, се дължи в голяма степен на завръщането на Станимир Стоилов, които преобрази облика на тима. 26-кратните шампиони на България правят доста силна пролет, записвайки 7 победи в първенството и Купата. Единствено Лудогорец успя да надвие Левски, а Вечното дерби в началото на март завърши без победител. Но прогресът в Левски може, а и трябва да е още по-голям, стига да се заработи правилно с това, което идва от академията на клуба.

Погледнато в исторически план, ДЮШ на Левски е изкарало изключително големи футболисти, които са оставили своята следа в клубната витрина и книгите с рекорди. Не може да има силен Левски, а и силен клубен футбол в България, без добре работещи школи. По традиция „сините“ имат една от най-силните академии в България. В началото на годината ръководството дори назначи легендарният бранител и бивш треньор Елин Топузаков. Някогашният капитан бе сложен на кормилото на отбора до 19 години. Повече подробности за смяната на Димитър Телкийски с Елин Топузаков може да прочетете тук,  а дни след това бившият халф на „сините“ стана част от щаба на Станимир Стоилов.

Топузаков започва кариерата си в родния Димитровград, но след 4 прекарани години там преминава в академията на „Сините“. Там Елин прекарва няколко сезона преди да направи пробив в първия отбор, където отдаде най-добрите си години на синята кауза. Именно затова назначаването му бе ужасно правилен ход. 45-годишният Топузаков е доказателство, че в родните школи могат да се родят легенди. Топузаков е от последното поколение футболни икони на „Герена“, а опитът му със сигурност може да бъде от помощ на всеки футболист, който търси пробив в мъжкия футбол.

Транзицията от юношеския към мъжкия спорт не е лесна, но когато подрастващите таланти са възпитавани от клубни легенди, които са минали по този път и са оставили името си в златните страници на исторически книги, то това може да даде огромен стимул и импулс на младоците. Нищо не е по-добро от личния пример, а когато той е този, който прави разбори на мачове и бистри тактики, то вероятността за успешен преход към първия отбор е далеч по-голяма.

Последният зимен трансферен прозорец в Левски бе пестелив, но ефектен. Без никакво съмнение, най-големият трансферен удар на „сините“ е атакуващия полузащитник Илиян Стефанов. 23-годишният футболист е продукт на школата на Левски, но през последните 5 години играеше за Локомотив (София) и Берое (Стара Загора). Стефанов набързо се превърна в един от любимците на публиката със себераздаването си и отбелязаните голове.

През последните десетилетия родните грандове залагат повече на трансфери от чужбина и често пъти школите биват пренебрегвани. Практиката обаче е показала, че недоказаните чужденци често пъти разочароват и се представят далеч под очакваното ниво, а така трудно се гонят успехи. Било то на домашната или международната сцена. От това страда не само клубната продукция, но и националните гарнитури. Именно затова примерът, че в българския футбол може да се разчита на школите и народните момчета, трябва да дойде от грандовете. От Левски, от ЦСКА, от пловдивските Ботев и Локомотив, от все по-разгръщатата се академия на Лудогорец.

„Мъри“ е доказал неколкократно, че умее да дава шанс на юношите на отбора, стига те да си го заслужат и да са готови за него. Стоилов е човек, който може да внедри излюпените таланти в първия отбор, но това означава, че подрастващите формации трябва да му дадат шанс за по-голям избор. Налагането на юноши ще се отрази благоприятно и на настроението по трибуните, а радостните лица на привържениците винаги трябва да е приоритет номер 1 на столичния клуб.

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.