Лавров вижда реална опасност от трета световна война

Съществува реална опасност да започне Трета световна война, при това ядрена. Това обясни в интервю за “Первый канал” руският външен министър Сергей Лавров, който също така обвини НАТО, че на практика води конфликт с посредник, като въоръжава Украйна.

Лавров припомни заканите на Русия да бъдат унищожени всички оръжейни доставки от Запада.

“Тези оръжия ще бъдат легитимна цел за руската армия, която действа в контекста на тази специална операция (войната – бел. ред.)”, каза руският първи дипломат.

Той коментира темата часове след като САЩ одобриха първите 165 млн. долара за съветски муниции за Украйна, а Полша потвърди, че е изпратила на страната танкове, без да навлиза в подробности (но вероятно става въпрос за до 100 единици).

“Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да се подценява”, каза Лавров. Той дори сравни ситуацията с Карибската криза от 1962 г., когато по думите му “имаше много малко правила, писани правила”, но те били съвсем ясни: Москва е наясно как се държи Вашингтон. Днес правилата също са малко, но почти всички инструменти за контрол на въоръженията са напълно унищожени, няма надежден канал за комуникация Вашингтон – Москва.

НАТО, по същество, е въвлечена в конфликт с Русия чрез посредник и въоръжава този посредник. Войната си е война.

Първият дипломат обяви диалога с Украйна за “имитация на преговори”. По думите му всичко във въпросния договор ще зависи от хода на бойните действия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори на думите на Лавров с коментара, че Москва “чувства поражение” и губи надежда, че международната общност всъщност няма да поддържа Киев.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.