„Къносване на булка” – кандидатурата на Разград за „Живи човешки съкровища – България”

С пресъздаване на обичая „Къносване на булка” област Разград ще търси ново признание в националната система „Живи човешки съкровища – България”.

Това стана ясно след проведеното днес онлайн заседание на назначената от областния управител Драгомир Златев Регионална експертна комисия за оценка на кандидатурата, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Обичаят се представя от групов носител – в случая Фолклорната група за турски песни и Танцовата формация към НЧ „Христо Ботев – 1931 г.” – с. Веселина, община Лозница с художествен ръководител – докторът по хореография Айше Реджеб и хореограф – Алипи Алеков.

Председател на комисията е д-р Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките /БАН/, а членове: Даниела Неделчева – старши експерт в Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Разград  и Даниела Ганчева – зам.-директор на Регионалния исторически музей и етнограф.

На заседанието изнесената информация за „Къносване на булка” бе съчетана с кратко видео. След презентацията д-р Любенова подчерта, че предложената кандидатура е много силна и има сериозни шансове за успех. Сред достойнствата й са, че пресъздава жива практика, а не сценична възстановка на ритуал, който отдавна не се практикува. Предимство е също, че се обръща внимание на традициите на друга етническа общност, което е израз на толерантност и е в тон с ценностите на Европейския съюз за културно многообразие. Д-р Любенова посочи, че досието на кандидатурата е отлично изготвено, благодарение на съдействието на Даниела Неделчева от РЕКИЦ-Разград. Представителят на Института за етнология и фолклористика благодари на д-р Реджеб за дългогодишната активна и последователна работа по опазване на традициите и обичаите на етносите в Лудогорието.

Председателят на комисията обяви още, че ще бъде въведен така наречения Спешен регистър, в който ще бъдат вписвани обичаи и ритуали, които по едни или други причини са пред изчезване. – много възрастни хора обичаи и носители. Ще заработи и регистър за добри практики, в който ще бъдат записвани интересни инициативи за съхраняване на автентични обичаи и фолклор. Новите регистри ще са постоянно отворени и пред тях ще могат да кандидатстват читалища, неправителствени организации и др.

Според регламента на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ постъпилите регионални предложения се разглеждат от комисия, назначена със заповед на Министъра на културата. В нея влизат представители на Министерството на културата и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Комисията определя пет номинации от цялата страна, които ще бъдат вписани в Националната система, която е част от програмата „Живи човешки съкровища“ на ЮНЕСКО.

Разград е сред областите с най-много вписани елементи в Националната представителна листа на България на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”: 2010 г. – проект „Срещнали се два буенеца – питали са” на Народно читалище „Напредък – Юпер 1915”, с. Юпер, община Кубрат, 2016 г. – проект „Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци” на Народно читалище „Стефан Караджа 1928”, с. Бисерци, община Кубрат и 2021 г. – проект „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова” на Народно читалище „Просвета 1883“ с. Гецово, община Разград.

Областният управител благодари на комисията за добре свършената работа и пожела успех на тазгодишната кандидатура.

/e-Razgrad/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.