Кубратски ученици занесоха мартеници на о. Реюнион

ПРЕЗ МАЙ ЩЕ ПОСРЕЩАТ ГОДНИ ОТ ЧЕТИРИ ДЪРЖАВИ

От 13 до 18 февруари ученици и учители от СУ „Христо Ботев“-Кубрат реализираха последната мобилност от проект E.V.A. (Equality. Variety. Acceptance) по програмата Еразъм+, съобщиха от училищното ръководство.

Десетокласниците Преслава Коджахристова и Каан Велиев, подготвени и придружени от своите преподаватели Нина Цонева и Каролина Иванова посетиха партньорското училище от проекта La Salle Saint-Charles  в Сан Пиер на остров Реюнион.

Програмата на посещението бе изключително наситена както с работни, така и със занимателни дейности. Учениците бяха посрещнати и настанени в семейства на свои връстници за времето на престоя им в страната. Заедно със своите приятели от Германия, Естония, Турция, Португалия и домакините Каан и Преслава участваха в работни срещи за определяне на общите европейски ценности, които споделят партньорите в проекта, в конференция с представител на организацията Chancegal за равенството между половете и в обучителни семинари за работа в платформата etwinning.

Най-тържествената част от визитата  бе посещението в Градския съд в Сан Пиер, където всяка страна представи пред съдебния състав и пред всички участници в проекта как се отразява здравната криза в следствие пандемията от Ковид-19 върху живота на жените. Каан и Преслава поднесоха подробна информация, позовавайки се на данни от институциите в страната, както и на резултатите от анкета, която подготвиха и изпратиха на 100 жени на различна възраст у нас. Преслава говори на  отличен английски език и получи поканена за интервю от репортер на местната радиостанция, което бе излъчено в ефир на следващия ден.

По време на посещението си участниците имаха възможността да разгледат острова, историческите местности, както и подножието на вулканите, красивите брегове и лагуни на Индийски океан. Научиха много за традициите и културата на Реюнион, подариха мартеници на всички участници и разказаха за традициите, свързани с празника Баба Марта.

Последната среща по проекта е планирана за периода 8-14 май 2022 г в Кубрат. Тече усилена подготовка за успешното приключване на проекта .

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.