Кремъл: Русия няма да търпи отношението на България и Чехия

Русия няма да търпи отношението, демонстрирано от България и Чехия, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Това, което сега правят чехите, как към тях се присъединяват българите, как към тях в рамките на така наречената прословута солидарност се присъединяват прибалтийците и други. Повече няма да търпим това. И ние ясно демонстрираме това. И както каза президентът на Русия Владимир Путин, така ще е оттук нататък“, каза говорителят на Кремъл.

По думите му САЩ и страните от ЕС упорито не желаят да възприемат желанието на Русия да бъде в добри отношения с тях. „Главното все пак е желанието на Русия да бъде в добри отношения. Тази първа част и основно послание на президента Путин по някаква причина упорито не искат да чуят – нито във Вашингтон, нито в Брюксел, нито в /другите/ европейски столици“, каза Песков.

Русия ще продължи да отговаря на действията на Чехия и България, заяви още Песков. „Без реакция на подобни абсолютно неприемливи провокативни стъпки и абсолютно неприемливи неоснователни, недоказани обвинения срещу Русия няма да останем. Във всеки случай всички действия на Русия ще се осъществяват в наш собствен интерес“, каза той.

На 17 април Чехия каза, че Русия е замесена във взривовете в оръжейни складове в източното село Върбетице през 2014 г., при които загинаха двама души. Прага изгони 18 руски дипломати, които според нея всъщност са агенти на спецслужбите. Русия протестира остро и на свой ред експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Вчера представителка на българския главен прокурор пък съобщи, че прокуратурата подозира шестима руснаци, че са замесени в причиняването на четири взрива в страната от 2011 до 2020 г., в които е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отбелязва ТАСС. В складовете във Върбетице също е имало боеприпаси на Гебрев.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.