Край Одеса откриха огромен масов гроб с жертви на НКВД

Масови гробове от времето на сталинските репресии, които може да се окажат едни от най-големите в Украйна, са открити край Одеса, съобщи Украинският институт за национална памет.

Досега са обозначени 29 ями, пълни с останки на жертвите на НКВД, в които се предполага, че има между 5000 и 8000 погребани. Тепърва ще се изследват терени от близкия военен обект.

Мястото е посочено от одеския историк Александър Бабич, който е открил в румънските архиви документи за масовите разстрели и погребения от болшевишкия репресивен апарат през 30-те години.

По-рано в района са били открити ями за масови разстрели, изкопани почти една до друга и пълни с няколко пласта човешки кости. Телата на жертвите били покрити само с 20-30 см пръст и върху нея била натрупана смет, след което всичко това било изравнено с машини така, че да не остават следи. Мястото е било известно като обект “Татарка” на НКВД.

Серхий Гуцалюк, директор на регионалното поделение на института, обясни за Агенция “Франс прес”, че е невъзможно да се идентифицират жертвите, тъй като документите за репресиите се намират в Русия и са засекретени.

Сайтът “Укринформ” твърди, че в периода 1938-1841 г. съветските тайни служби са осъдили на смърт около 8600 души в Одеса. В репресиите са избити стотици хиляди хора в Украйна, като масови гробове са откривани в района на пристанищния град, както и из цялата страна. Един от най-големите от тях е в Бикивня – гора в покрайнините на Киев, където според някои оценки са останките на 200 хиляди разстреляни политзатворници.

Милиони украинци умират от глад през 1932-1933 г. заради кампания на режима на Йосиф Сталин за тотално изземване на зърното и храните за изпращането им в градовете и за износ. Мнозина в Украйна смятат това за акт на геноцид, Русия отхвърля подобни обвинения.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.