Костадин Костадинов призова Радев да наложи вето върху хартиената бюлетина

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов призова президентът да наложи вето върху хартиената бюлетина.

„Въпреки че последните пъти, когато го призовахме да свика референдум за въвеждане на еврото, отказа. Затова утре в 12.00 ч. излизаме на протест пред НС за запазването на българския лев”, заяви депутатът в ефира на NOVA.

По думите му смесено гласуване ще даде възможност за една изборна вакханалия, каквото е имало през 2021 г. Той припомни случай, за който твърди, че е станала злоупотреба с изборните книжа.

„През 2019г. „Възраждане” беше на балотаж на кметските избори във Варна. Тогава успяхме да осигурим застъпници само в половината от секциите. Нямахме достатъчно хора. В тези 200 секции, в които имахме наблюдатели, победихме ГЕРБ. В другите, в които нямахме такива, ГЕРБ ни победи в съотношение 2:1 и в крайна сметка спечели балотажа. Когато направихме анализ на изборния резултат, коментирах публично това нещо. Заявих, че вотът се фалшифицира.

Коментарът на един от общинските съветници във Варна беше: „Кьорав карти не играе. Като нямате възможност да си докарате застъпници, не се оплаквайте, че сме ви открадвали гласовете”, разказа Костадинов.

Според него повечето хора ще гласуват с машини на следващите избори.

„Тук искам да направя уговорка, че и с машините стават злоупотреби, просто са по-малко. Когато се броят бюлетини, този процес е децентрализиран. Ако разполагаш с хора по места в секциите, те могат да направят, каквото си поискат. С машините е друго – там се контролира процеса централно от управляващите. Неслучайно затова повдигнахме въпроса за ролята на „Информационно обслужване”. Операторът е основният виновник да има съмнения в честността, прозрачността и почтеността на изборния процес”, уточни лидерът на „Възраждане”.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.