Косово избра за президент жена на 38 г., завършила в САЩ

Парламентът на Косово избра снощи за нов президент Вьоса Османи, предадоха световните агенции.

Тя получи подкрепата на 71 от присъстващите в залата 82 депутати от 120-членния косовски парламент. 11 гласа бяха невалидни, а две опозиционни партии и представителите на сръбското малцинство бойкотираха вота.

В събота първите два кръга от гласуването, на които бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, се провалиха поради липса на кворум. На вчерашния трети кръг бе достатъчно абсолютно мнозинство от 61 гласа, при условие че в залата присъстват най-малко 80 депутати. 38-годишната Вьоса Османи е завършила в САЩ юристка и преподавателка по право. Нейната кандидатура бе издигната от управляващото ляво движение “Самоопределение”, което спечели убедително предсрочните парламентарни избори през февруари.

Вьоса Османи е седмият президент в историята на независимо Косово и втората жена на поста, посочва “Асошиейтед прес”. “Франс прес” отбелязва, че тя е най-популярният политик в страната и олицетворява поемането на властта от политици от ново поколение, решени да сложат край на корупцията.

Османи вече бе изпълняващ длъжността президент от ноември, когато нейният предшественик на поста Хашим Тачи подаде оставка, за да бъде съден по обвинения във военни престъпления, повдигнати му от трибунала в Хага. В Косово президентът има предимно церемониални функции. Държавният глава обаче играе водеща роля във външната политика и е върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Възобновяването на преговорите за нормализиране на отношенията със Сърбия е приоритет за Вьоса Османи, въпреки че правителството на премиера Албин Курти от нейното движение “Самоопределение” казва, че това не е сред ключовите му цели, отбелязва АП.

 

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.