“Комерсант”: Цената на “Газпром” за България може да падне с 50%

“Газпром” смята да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ в България, пише “Комерсант”.

По данни на руския икономически всекидневник газът може да бъде “отвързан” от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори цената на руския газ за България може да бъде понижена с над 50 на сто до 140 долара за 1000 кубични метра.

“Газпром” във всички случаи ще трябва да преразгледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното разследване. Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва “Комерсант”.

Вестникът се позовава на източници, запознати с хода на преговорите. Според тях дъщерната компания “Газпром експорт” може да промени формулата на ценообразуването в дългосрочния договор за газови доставки с “Булгаргаз”. Във вторник българската държавна компания съобщи, че се надява до края на месеца да приключи преговорите с “Газпром експорт”, което ще позволи значително понижаване на цената за България, припомня изданието.

Източниците му потвърдили, че преговорите са в напреднал етап. “Газпром експорт” отказала коментар по темата.

България не е най-значимият клиент за “Газпром”, но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, смятат експерти на “Газета”.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.