Колоездачът Мирослав Минчев е „Спортист на Община Разград“

Колоездачът Мирослав Минчев е „Спортист на Община Разград за 2021 г.“. Това стана ясно след заседание на седемчленна комисия от журналисти и спортни експерти, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Преди това клубовете, развиващи спортно-състезателна дейност на територията на общината направиха своите предложения. Колективните спортове номинираха само по един състезател, а индивидуалните по двама. Номинациите за спортист на годината бяха 17, за отбор на годината – 4, за най-перспективен млад състезател до 14 години – 8, за най-добър в треньор в индивидуалните спортове – 3 и най-добър треньор в колективните спорове – 2. Според регламента членовете на комисията, които са определени със заповед на кмета Денчо Бояджиев, номинират десетка от най-добрите спортисти, определят и своя избор за победители в останалите категории. Точките, които са дали, се сборуват и сборът се умножава по предварително определени коефициенти за най-добрите класирания на състезателите в национални и международни състезания, съобразено и с конкуренцията на съответните спортни форуми.

След прилагането на регламента най-много точки – 229,60 – събра 32-годишният състезател и треньор в СКК “Спринт“  Мирослав Минчев. През отминалата година той е републикански шампион  в дисциплина 1000 м. от място, спечели трето място в Гран При Купа писта в Украйна, а при участието си в Европейското първенство в Швейцария подобри националния рекорд в дисциплина 200 м.

Втори в десетката на Община Разград е футболистът от ПФК “Лудогорец 1945“ Кирил Десподов с 219,86 точки. 25-годишният спортист е шампион на България сезон 2020/21 г., има отбелязани 5 гола и 8 асистенции. Постижението му на международни състезания е достигането на „Лудогорец“ до груповата фаза на турнира „Лига Европа“, в което участие Десподов е отбелязал 4 гола и 1 асистенция.

Под №3 е един от двамата най-млади състезатели в десетката – 16-годишният състезател от СКЛА “Лудогорец“ Лъчезар Вълчев, той е със 185,85 т. Лъчезар Вълчев е републикански шампион в дисциплината троен скок от шампионата за юноши до 18 години, има и златен медал от балканско първенство в същата възраст на троен скок.

Състезателят от ШК “Абритус“ Ивайло Енчев е на четвърта позиция. През отминаващата година той е на второ място в дисциплина блиц на държавно първенство по шахмат и също на второ на международен турнир в Католика, Италия.

18-годишната Фатме Шабан е с най-добро класиране сред дамите в десетката. Тя е състезател от СКБ “Лютфи Ахмедов“. На държавния шампионат за жени остана на трето място в кат. 53 кг., а на Европейското първенство за девойки до 21 години бе осма. Макар и като спаринг партньор на националния отбор жени по борба Фатме Шабан бе единственият състезател от разградски клуб, присъствал на Олимпиадата в Токио през лятото.

На шеста позиция е  другата дама в десетката на Община Разград. Димана Йорданова е състезател от СКЛА “Лудогорец“. През годината 23-годишната спортистка е победител в дисциплина троен скок на националния шампионат, участва и в Балканското първенство, където се класира на седмо място в многобоя.

На седма позиция е състезателят по културизъм от СК “Гладиатор“ Максимилиан Петров. На държавното първенство за младежи до 23 години през тази година той е победител в дисциплина физика над 176 см., а на турнир за мъже „Хеброс“ е първи в дисциплина физика над 179 см. и абсолютен шампион. На балканското първенство за младежи до 23 години е на трето място мъжка физика.

Осми в десетката е Боян Бонев – състезател по стрелба с лък от СКСЛ “Антибиотик“. На държавно първенство през тази година той е на второ място олимпийски стил 2х70 м.

На девета позиция е 16-годишният Никола Комаровски – състезател по карате киокушинкай от СКК “Будо“. На държавно първенство за младежи 16-17 години той е победител в дисциплината кумите, кат. над 60 кг.

В десетката освен победителя има и още един колоездач. Николай Станчев втори в дисциплината кейрин на държавен шампионат.

Колоездач е и единият от двамата най-перспективни млади състезатели. 14-годишният Георги Георгиев е победител на държавен шампионат ма момчета старша възраст в дисциплината скрач – 5000 м. Същият брой точки – 29 – събра и състезателката от СКБ “Лютфи Ахмедов“ Ягмур Шен. 14-годишната правнучка на световния шампион Лютфи Ахмедов е държавна шампионка от първенството за момичета до 14 години кат. 54 кг.

Отбор на годината безапелационно е ПФК “Лудогорец 1945“.

За треньор на годината в индивидуалните спортове е обявен наставникът на лекоатлетите от СКЛА “Лудогорец“ Красен Цонев със 67 точки. Една точка по-малко има наставникът на състезателите от клуба по борба Дениз Хамид. Оспорвана бе и надпреварата за треньор в колективните спортове. Победител е Пенко Велчев от СКБ “Вълци-Разград“ със 67 т., а с 66 е наставникът на юноши U19 в ПФК “Лудогорец“ Захари Сираков.

Церемонията по награждаването на най-добрите спортисти на Община Разград за 2021 г. ще се проведе на 10 декември от 11.00 ч. във фоайето на Общинския културен център. Паричните премии, които най-добрите състезатели ще получат, са в общ размер 6280 лв. Призьорите ще получат и плакети за постиженията си.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.