Когиталистите вече имат празник – 13 май

За първи път тази година 13 май беше отбелязан като Ден на Когиталността.

В чест на този ден излезе и вторият филм „Когиталност 2: Всички парадокси могат да се помирят“. Девет години след първия филм, който носи заглавието „Когиталност – Всичко, което Е“, авторите на Теория от Когиталността развиват и надграждат самата теория, като знанията са представени вече в книгите на Енциклопедия Когиталност, в много семинари, както и в Академия Когиталност, която отвори врати през август 2018 г., а в момента вече е обновена в синхрон с новите открития.  Авторът Ивомир Димчев, физик по специалност, създава термина “когиталност”, като обединява в едно всички теории за мисловността. Така е създадена Теория от Когиталността, която по своята същност е една теория на познанието. Именно на тази основа авторът доказва с чисто научни средства, че с мислите си можем да формираме своята реалност, че ние самите сме творците на реалността си, че каквото мислим – това си и проявяваме, че ние самите творим живота си.

За когиталност авторът започва да говори още през 2006 г., като терминът идва от латинското “cogito” – мисля,  и означава мисловност, менталност изобщо. Той изхожда от постановката, че мислите променят света, но и успява да докаже причините и принципите, при които се случва това. Затова и Теория от Когиталността съдържа в себе си науки като физика, химия, вълнова генетика, биология. Тя говори за когитални частици, които като информацията, която притежава всяка една от тях, присъства едновременно във всички и обратно. И това обяснява как е възможно с мисловността си да творим света около нас. Събитията, ситуациите, хората около нас са именно такива, и единствено нашата интерпретация и разбиране за тях ги квалифицира по определен начин. Но е редно да излезем от ограничението на собствената си емоционалност и стремеж за контрол и оценка, и тогава ще можем да живеем и се развиваме в една благородна и благодарна среда. И всичко това – с насоченост към нашето развитие и промяна, защото ние във всеки един момент правим избори. Но когато тези избори са осъзнати, когато познаваш механизма на това, как ти самият си творец на собствената си реалност, тогава наистина ставаш изследовател и осъзнат творец. Постоянно търсим отговори, а всъщност постоянно получаваме информация. Дават ни се парченца от пъзела, за да подредим глобалната картина и идея.

През последните две години Ивомир Димчев и Еми Стойчева изграждат Кампус „Изцеление“, като единяват усилията и помощта на много съмишленици. Кампусът се намира близо до Пловдив, вече работи усилено, за да достигне това Знание до колкото се може повече хора. Тази е целта и на фондация „Заедно за 1“, която Иво и Еми основаха.

В Деня на когиталността те написаха в интернет:

Духовността е обяснима наука, а науката – осезаема духовност!

Принципите са валидни за всички, на всички нива, и сега, повече от всякога, всеки има достъп до тях!

Осъзнатото творене на света е в нашите категорични избори. Насочени с посока навън (към другите – към Всичко, което Е!), ние се превръщаме в Благодарно Отдадени Глобални творци на своята реалност!

И вече имаме обяснението.

Всички парадокси МОГАТ да се помирят!

Едно от ключовите упражнения по пътеката на промяната се нарича  „Честност и Отдаденост!“ За тези, които биха искали да надникнат в Академия Когиталност в смисъла на днешния Ден, споделяме това упражнение. Пробвайте! Ще видите промяната в себе си, със сигурност. Защото промяната не означава светът край нас да се промени. Промяна имаме тогава, когато светът край нас е същият, но ние го виждаме в нова светлина. И така упражнението:

Готови ли сте да пробвате?

Готови ли сте да се оставите цяла седмица другите да ви казват какво да правите? Направете си този тест, без да съобщавате на никого. Просто изследвайте собствените си реакции като ги записвате. Кога негодувате и защо? Кога сте съгласни с дадената задача? Кога мърморите и го вършите с нежелание? Кога правите нещата с желание? Притискате ли в себе си всичко през тази седмица на „подчинение“ да правите с желание? Успявате ли? Защо и къде не успявате? Готови ли сте да „тренирате“ по дълго време точно онова, което не сте успели „да преглътнете“?

Изследванията показват, че ако правим едно нещо дълго време, дори в началото да ни е неприятно, след определен брой „тренировки“, то става приятно, дори носи удоволствие. Същият парадокс е валиден и за взаимоотношенията – когато един човек не ни допада, или пък изобщо не го харесваме. Ако започнем с изследователски интерес да го изучаваме и изследваме, за да открием какво не ни харесва у него, ще забележим, че той все повече ни допада. Сега готови ли сте да обследвате тези, които не ви допадат или имате още съпротиви? Желаете ли промяна, или предпочитате да „не се занимавате с тях, или с тези неща“ и да се дистанцирате? Тогава честни ли сте пред себе си, ако разговаряйки с тях им се усмихвате мило? Търсите ли промяна на средата, ако бягате от нея? Спомнете си кой твори вашата среда и вашата паралелна реалност?

В 97% от времето си ние мислим единствено и само за себе си и не наблюдаваме другите. Дори когато „условно“ мислим за другите, всъщност зад събития и обстоятелства, причини и фактори (всичките все външни) демонстрираме мислене за другите, като всъщност отново мислим за себе си.

Това упражнение е споделено и вдъхновено от Академия Когиталност – практическото приложение на теорията и научното обяснение на практиката! 360 дни информация с приложение! Ежедневни упражнения и възможности по пътеката на промяната ще откриете в самата Академия! https://akademia.kogitalnost.net/

В Разград семинари и други когитални инициативи организира Центърът за извънучилищна подготовка “Резонанс”.

Филма можете да видите Тук: https://www.youtube.com/watch?v=0Nj9PPImgj8

Нели НИКОЛОВА, сертифициран когиталист

Hits: 121

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.