Кога се посреща Нова година на Северния полюс?

Екипажът на изследователски кораб си избира времето

На германския полярен изследователски кораб “Поларщерн” (“Северна звезда”) в Арктика екипажът празнува Нова година в произволно избрано време, съобщи ДПА.

“Традиционната концепция за времеви зони загубва част от смисъла си в полярната нощ и близо до Северния полюс”, казва пред германското обществено радио ръководителят на експедицията Маркус Рекс.

“Може да избираш часовата зона относително свободно тук”, каза той.

Географските дължини, които обикновено дефинират часовите зони, могат да бъдат пресечени за кратко време в полярния район, тъй като те се срещат на Северния полюс, припомня ДПА.

Понастоящем екипажът на “Поларщерн” живее по московско време, казва Рекс. Затова изследователите посрещнаха  Новата година според тази часова зона, съответстваща на 21.00 ч. по Гринуич.

Изследователският кораб е насред ледовете на Арктика от октомври, като в момента е обгърнат от пълен мрак заради полярната нощ.

По време на експедицията, която трябва да продължи общо една година, на борда му се очаква да се качат близо 300 учени от 16 страни, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.