Ковид отделението на разградската болница – поглед отвътре

Преборих човешките си страхове и, както им бях обещал преди десетина дни,  влязох при тях – Хората в Ковид отделението на разградската болница.

Посрещнаха ме усмихнати – личеше си по очите им. Тях виждах  – лицата им бяха зад маските. И вероятно заради моите ококорени очи, издаващи адреналина в момента, усмивките им станаха още по-широки: „В болница сме, тук всичко е под контрол. Много опасно е при разминаване по тесни тротоари, в такси или на опашка в магазин.“ Докато слушах това, ми се наложи да отскоча встрани: мъж с пръскачка бе започнал поредното за деня дезинфектиране на коридора и  помещенията.

Зав.-отделението д-р Албена Княжева, колегата й д-р Мариета Щерева, медицинските сестри и санитарите от дежурната смяна позираха секунди пред фотоапарата за обща снимка и се захванаха със задължения та си /не, не това е думата/ – продължиха да обгрижват болните при тях. Както го правят от връхлитането на пандемията. По дългия коридор и сноването между стаите с лекуваните, двете манипулационни и реанимационната зала нерядко „навъртат“ по шест километра на дежурство /доказано с крачкомер/.

„Много ни помогна бързата реакция на болничното ръководство, „Биовет“ и още ред спомоществователи, с чиято помощ още в първите дни на създаване на отделението някогашната кухня и столова се превърнаха във втора манипулационна и нова реанимационна зала. Паралелно с това бе изградена кислородна инсталация за обдишване на болните по леглата в стаите им при нужда“, разказва д-р Княжева. „Биовет“ продължава  да помага – защитни облекла, консумативи и оборудване. Последният дар, засега, е най-висок клас CR система за образна диагностика /дигитално разчитане на рентгенова снимка/. В съчетание с най-ново поколение мобилна рентгенова система, осигурена от футболисти, треньори и служители на „Лудогорец“, те осигуряват бърза и прецизна диагностика даже от няколко консултанта,  при това – на дистанция от пациента.

„Не сме сами. В успешното лечение на нашите пациенти ни помагат много колеги от различни звена – лаборанти, консултанти, реаниматори, екипът на болницата. Както и доброволците при нас: д-р Салиме Карагьозова, д-р Халил Халилов и студентът Цветомир Росенов“, подчертава специално д-р Княжева. В подкрепа на думите й е и статистиката: от началото на пандемията през Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са преминали малко над 300 пациента, излекуваните са над 250. По време на пика през октомври и ноември тук са се лекували по 27-28 болни едновременно.

А икономистът на болницата Юлиян Стойчев допълва: „Ние направихме всичко възможно да се нагодим бързо към  потока болни към нас в пандемията. Но ни помогнаха и отзивчиви фирми, и щедри дарители, съпричастни към усилията ни да се справим. Благодарение на всичко това, в най-тежките времена част от тежкия товар понесоха Отделението по пневмология и фтизиатрия на д-р Полина Гоцева, Отделението по вътрешни болести на д-р Румен Русанов и Отделението по нервни болести на д-р Петър Тодоров. В пика лекувахме едновременно около 130 души.“

Гъвкавостта на мениджмънта на болницата в пандемичната обстановка проличава и в още един факт: тя в момента е сред много малкото в страната с четирима инфекционисти: д-р Албена Княжева, д-р Мариета Щерева, д-р Йордан Петров и д-р Романка Василева. Срещу нито един в началото. Пак в Разград – в Ковид отделението имат и още нещо, за което мечтаят даже и в  университетските болници – кабинка с пръскалки за обеззаразяване на защитния костюм преди свалянето му от лекарите, медицинските сестри и санитарите.

На изпроводяк д-р Княжева ми показа панорамната гледка към Разград от терасата на почивната стая на четвъртия етаж на сградата, в която е Ковид отделението. И отново с усмивка си пожела сняг. Като символ на красота, здраве, сила и чистота…

Снегът заваля само след няколко часа.

Георги ТОДОРОВ

Hits: 0

One Reply to “Ковид отделението на разградската болница – поглед отвътре”

  1. В тези дни на всеобщо страдание
    Вие смело своя живот и здраве
    подложихте на дълго изпитание!
    Вие не подложихте на съмнение
    и за миг клетвата на Хипократ,
    затова във Вас е нашето упование.
    Бъдете здрави и силни във
    Вашето професионално и човешко
    дръзнование!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.